Reducerile bugetare aruncă în aer spitalele românești. Managerii celor mai mari unități medicale din București au vorbit, la Medika TV, despre problemele pe care le întâmpină 

Ordonanța 90/2003 privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare dă peste cap activitatea spitalelor. Managerii unităților medicale susțin faptul că tăierile de fonduri vor crea un adevărat haos, principalele victime ale acestor măsuri de austeritate fiind pacienții, 

Spitalele sunt la un pas de blocaj din cauza Ordonanței 90/2003, iar sumele alocate de Casa Națională de Sănătate pentru luna decembrie sunt derizorii. Spitalul Colțea, de exemplu, a primit doar 100 de lei, în timp ce Spitalul „Bagdasar Arseni” trebuie să se descurce cu doar 300 de lei. Managerii unităților medicale au vorbit în direct la Medika TV despre această situație. „Îmi este teamă că s-ar putea produce un blocaj în sistemul medical (…) Teama mea este că vom pune în dificultate diagnosticarea şi tratarea pacienţilor. Cea mai mare problemă pe care o identific este ceea ce vom primi şi încasa de la CNAS, dacă sumele care sunt transmise inclusiv pe site-ul CNAS sunt acelea. Sperăm cu toţii să nu ne împotmolim aici pentru că vorbeam mai devreme cu un coleg care îmi spunea că are alocat 300 de lei sau 400 de lei pentru luna decembrie şi i-am spus că se poate şi mai rău, cu 100 de lei” a declarat medicul Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colțea din București, la Medika TV. 

Într-o situație similară se află și Spitalul Clinic Colentina. „Situaţia este la fel ca în  toată ţara, suntem şi noi sub incidenţa Ordonanţei 90, lucru care ne afectează extrem de mult pe absolut toate articolele care privesc sănătatea, pe reparaţii curente, pe obiecte de inventar etc. În momentul acesta există un blocaj, din păcate, unde beneficiarul direct al actului medical, pacientul, are de suferit” a explicat dr. Liviu Oltean, managerul unității medicale, la Medika TV. 

Spitalul „Bagdasar Arseni” se află în imposibilitatea de a-și onora contractele încheiate pentru serviciile pe care le-a externalizat, cum ar fi cele legate de hrana bolnavilor internați. „.Pentru luna noiembrie, din necesarul de finanțare pe care trebuia să-l primim de la CNAS pentru activitățile prestate în octombrie, am primit doar o treime, adică aproximativ 3,3 milioane de lei. Cu acești bani  vom reuși să achiziționăm medicamente și materiale sanitare și cam atât, nu vom reuși să încheiem contractele cu furnizorii pentru hrană, pentru pază, pentru sistemul informatic, pentru tot ce înseamnă servicii achiziționate din extern. Iar pe decembrie avem alocați de la începutul anului o sumă de doar 300 de lei” a precizat Andi Nodiț, la Medika TV. 

Ți-ar putea plăcea