Președintele Societății Române de Radiologie, dr. Florin Bîrsășteanu, propune Ministerului Sănătății retehnologizarea marilor clinici din țară care au această specialitate, efortul financiar fiind estimat la peste trei milioane de euro pentru fiecare unitate în parte.
“În calitate de președinte ales al Societății Române de Radiologie, împreună cu boardul Societății, fac eforturi pentru a convinge Ministerul Sănătății să retehnologizăm la nivel de an 2016 toate clinicile mari ale țării. Un pachet de acest gen poate ajunge la trei-patru milioane de euro pentru fiecare clinică. Este un efort fantastic, dar cred că cel puțin în zona de formare, tinerii specialiști trebuie să aibă acces la tehnologiile cele mai moderne”, a declarat luni, pentru AGERPRES, dr. Florin Bîrsășteanu.
Președintele Societății Române de Radiologie a adăugat că, împreună cu colectivul științific al acestui for medical, s-a reușit punerea la punct a curriculei de pregătire pentru rezidențiat de cinci ani.
“Sperăm ca în viitorul foarte apropiat, specialitatea de radiologie și imagistică medicală să revină la perioada de pregătire de cinci ani, pe care o aveam până în urmă cu șapte-opt ani, când Guvernul Boc a reconsiderat aceste perioade de formare doar din considerente financiare. Perioada de cinci ani este suficientă și necesară pentru ca tinerii specialiști să iasă pregătiți, astfel încât să poată asigura la un nivel calitativ optim meseria aceasta, din prima zi de specialitate”, a punctat Bîrsășteanu.
Potrivit acestuia, Clinica de Imagistică și Radiologie a Spitalului Județean ar fi putut beneficia de cea mai modernă dotare, printr-un proiect de 10 milioane de euro destinat modernizării Ambulatoriului spitalului, finanțat din fonduri structurale, dar care a fost pierdut anul trecut, pentru că nu s-a prezentat nimeni la niciuna dintre licitațiile organizate.
“În marele proiect de reabilitare a Ambulatoriului și de dotarea lui, partea de radiologie și de imagistică ar fi beneficiat de o parte foarte bună din acest proiect. Am fi avut șansa să retehnologizăm la cotele anului 2016 imagistica Județeanului”, a precizat Bîrsășteanu.
În prezent, Imagistica spitalului are două aparate de computer tomograf funcționale, cu o rezonanță magnetică care sunt depășite moral și tehnic.
Bîrsășteanu a subliniat că nevoile Clinicii de Imagistică și Radiologie a Spitalului Județean Timișoara, la standardele anului 2016, ar presupune fonduri de până la trei milioane de euro.
“Avem, în schimb, o dotare foarte bună pe partea de radiologie intervențională. Radiografia intervențională în scop de diagnostic și terapeutic este punctul forte al radiologiei din Spitalul Județean”, a conchis Florin Bîrsășteanu.
Sursa: AGERPRES