Rolul neuroimagisticii în diagnosticarea afecțiunilor neurologice

Radiologia și imagistica medicală joacă în prezent un rol din ce în ce mai important în procesul de diagnosticare precum și în monitorizarea afecțiunilor neurologice, aceasta furnizând informații detaliate despre structura anatomică a sistemului nervos. Tehnici avansate de imagistică, cum ar fi rezonanța magnetică (RMN), tomografia computerizată (CT), tractografia, angiografia sau spectroscopia cu rezonanță magnetică (MRS) sunt utilizate pentru a vizualiza și a analiza anatomia și activitatea cerebrală, a detecta leziuni cerebrale tumorale, hemoragiile cerebrale, posibile accidente vasculare cerebrale, anomalii congenitale sau boli neurodegenerative.

Cea mai rapidă și la îndemână modalitate de investigație radiologică o reprezintă tomografia computerizată (CT), aceasta având ca principiu de bază utilizarea razelor X. Datorită calității imaginii și unei reduceri dramatice a timpului de achiziție a imaginilor, CT-ul este utilizat pentru a evalua rapid și precis un accident vascular cerebral. De asemenea, reprezintă prima modalitate de diagnostic pentru traumatismele craniene precum cele întâlnite în accidentele rutiere, căderile de la mare înălțime, leziunile sportive, contuziile cerebrale, rănile prin împușcare, deoarece prezintă o sensibilitate crescută în a detecta leziunile oaselor cutiei craniene.

O alta metodă imagistică este reprezentată de Rezonanța Magnetică (IRM) care spre deosebire de computer tomografie aceasta este o metodă non-iradiantă, fiind utilizată în primul rând în cazul pacienților pediatrici. IRM oferă o rezoluție mai bună a structurilor neuronale decât CT-ul și permite o mai bună vizualizare a structurii nervilor cranieni, a leziunilor trunchiului cerebral, anomaliilor de fosă posterioară sau ale măduvii spinării. De asemenea, acesta este investigatia de elecție în bolile demielinizante majore precum scleroza multiplă (SM), neuromielita optică (NMOSD), encefalomielita acută diseminată (ADEM),  în diagnosticul bolilor neurodegenerative  precum Alzheimer, boala Parkinson, boala Huntington, paralizia supranucleară progresivă, degenerescența cortico-bazală, atrofia multisistemică, scleroza laterală amiotrofica, boala Pick, a formațiunilor tumorale cerebrale, a bolilor convulsive și inflamatorii, precum și în identificarea anomaliilor congenitale în cadrul căruia amintim spectrul de malformații Chiari, heterotipiile, tulburări de migrare neuronală, malformațiile arterio-venoase.

Imagistica ponderată prin difuzie (DWI) este una dintre funcțiile IRM care permite detectarea rapidă și precoce a accidentului vascular cerebral ischemic și ajută la stabilirea diagnosticului în cazul unor patologii ce pot preta la confuzii, precum abcesul cerebral sau tumorile cerebrale.

Imagistica cu tensori de difuzie (DTI), cunoscută și drept tractografie,  este o extensie a difuziei care utilizează informații despre direcția și magnitudinea fluxului de apă din țesuturi și poate reconstitui tracturile de substanță albă în cele 3 dimensiuni, fiind utilizată pentru a monitoriza integritatea tracturilor nervoase afectate de procesul îmbătrânire, având o mare aplicabilitate în cazul patologiilor neurodegenerative precum boala Alzheimer sau boala Parkinson. Tractografia este utilizată inclusiv în domeniul neurochirurgiei pentru a planifica și a ghida intervențiile chirurgicale realizate în apropierea regiunilor considerate riscante din creier, cum ar fi cortexul motor sau traiectele de fibre nervoase principale. De asemenea, tehnica poate fi folosită pentru diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor neurologice care implică leziuni sau modificări ale conexiunilor nervoase, cum ar fi tumorile cerebrale, accidentele vasculare cerebrale, traumatismele cerebrale și bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson, demența vasculară, demența lobară fronto-temporală).

IRM funcțional utilizează tehnici de imagistică similare cu cele ale IRM convențional, aceasta fiind folosită pentru a obține informații funcționale prin vizualizarea activității corticale, detectând alterarea fluxului sanguin de la nivel cerebral ca răspuns la diverși stimuli sau acțiuni. Acesta localizează zonele epileptogene și activitatea epileptică din creier și delimitează modificările neuroplastice legate de efectele locale de masă precum și modificările hemodinamice la pacienții cu tumori cerebrale și epilepsie. În practica medicală, IRM funcțional poate avea un rol în monitorizarea pacienților care se recuperează după un accident vascular cerebral, precum și în evaluarea funcției corticale în tulburările degenerative precum boala Alzheimer. Principala aplicație clinică a acestuia este cartografierea funcțională prechirurgicală la pacienții cu tumori cerebrale, malformații vasculare, convulsii și alte leziuni structurale ale creierului.

Spectroscopia cu rezonanță magnetică (MRS) este o tehnică non-invazivă utilizată în imagistica medicală care se bazează pe principiile rezonanței magnetice nucleare și implică detectarea semnalelor emise de atomii de hidrogen din moleculele de apă și alte substanțe chimice din corpul uman. Aceasta oferă informații detaliate despre biochimia țesuturilor cerebrale și poate fi utilizată pentru a detecta anomalii metabolice asociate cu diverse afecțiuni neurologice. În practica medicală MRS poate diferenția tumorile cerebrale primare de alte potențiale leziuni asemănătoare, cum ar fi leziunile demielinizante, limfomul sau procesele infecțioase. În plus, poate ajuta la evaluarea gradului de agresivitate al tumorilor, permițând o evaluare tridimensională a leziunilor tumorale și de asemenea poate ajuta în orientarea planului de tratament ulterior al pacientului (tratament chirurgical sau tratament radioterapic).

Tehnicile radio-imagistice precum CT, IRM, IRM funcțional, tractografia și spectroscopia prezintă o mare aplicabilitate în identificarea, diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor neurologice, adesea acestea fiind utilizate concomitent pentru a se obține o evaluare completă și precisă a pacienților.

Articol realizat de conf. dr. Sârbu Nicolae, medic primar radiologie – imagistică medicală

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes