România, amenințată de o nouă criză a imunoglobulinei?

La nici doi ani de când s-a confruntat cu o criză a imunoglobulinei, România s-ar putea regăsi din nou în situația de a nu reuși să acopere necesarul lunar pentru pacienți. Amenințarea vine dinspre China care a suspendat activitățile de colectare de sânge, plasmă, celule stem și alte țesuturi, în zonele afectate de epidemia de coronavirus. Cum China își asigura 60 % din necesar, adică circa 7,6 milioane de litri de plasmă, anual, este lesne de înțeles că se va apela la rezerva mondială ceea ce va afecta alte țări.

 România este foarte expusă, în acest tablou, pentru că nu reușește să își asigure plasmă pentru fracționare din recoltări interne, iar, pe de altă parte, plătește un preț foarte mic la medicamentele din plasmă. Singura soluție este ca țara noastră să facă demersuri pentru ca centrele de plasmă să devină funcționale și să recoltee plasmă pentru fracționare din care se produc imunoglobuline.

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a criticat, într-o intervenție la Medika TV faptul că proiectul pentru înființarea centrelor de plasmă bate pasul pe loc: ”Eu am făcut 3 luni cura cu imunglobulină…Am spus încă de anul trecut că există posibilitatea să apară o criză mondială, americanii avertizaseră pe acel fond al gripei porcine. Am depus acel proiect pentru centrele de plasmă, am cerut bani europeni, proiectul a fost aprobat, trebuie continuat, acel parteneriat public-privat, la fel. Pe de altă parte, plasma recoltată de la populația României e mult mai eficientă pentru a trata pacienții României , asta se știe foarte clar. E supărător că nu se accelerează aceste procese. Eu, de exemplu, sunt norocoasă, am făcut deja acea cură cu imunoglobulină, dar sunt oameni care au nevoie lunar.”

Luna trecută, și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare atrăgea atenția că există un risc pe termen lung pentru România, în privința accesului la imunoglobuline. ”În 2025, unul din trei pacienți nu va avea acces la tratamentul necesar” avertizau reprezentanții organizației. La nivel global, consumul a crescut. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum minim anual de 65 de grame la 1.000 de locuitori, în timp ce România a înregistrat în ultimii ani o medie de doar 5 gr/1.000 de locuitori.

 “Ne dorim ca şi în România să se colecteze plasmă în vederea fabricării de medicamente, întrucât aceasta este singura soluţie pe termen mediu şi lung de a asigura accesul pacienţilor români la tratament”, a declarat Otilia Stângă, reprezentantaa ARPIP.

România are nevoie de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame în fiecare lună.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+