România își tratează vârstnicii cu indiferență. Alexandra Dobre, președinta Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă: „Am descoperit această atitudine în urma unui studiu”

Vorba populară „cine nu are un bătrân să și-l cumpere” nu mai este demult utilizată în societatea românească. Astăzi, sute de vârstnici din România trăiesc în discriminare și sunt chiar supuși diferitelor forme de violență.

Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă a realizat un studiu, folosind ca eșantion 1000 de persoane vârstnice din diferite zone ale țării, pentru a observa care este tendința societății în ceea ce privește vârstnicii. Datele au arătat că 30% dintre aceștia sunt discriminați sau au fost supuși unor forme de violență. „Peste 30% dintre persoanele vârstnice au afirmat că au fost cel puțin o dată discriminate sau au suferit o formă de abuz și chiar de violență fizică sau verbală. Toate aceste comportamente s-au petrecut atât în comunitatea din care ei făceau parte, cât și în familiile lor” a declarat, la Medika TV, Alexandra Dobre, președinta Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă.

Îmbătrânirea activă este un concept tot mai des utilizat în Uniunea Europeană, prin care vârstnicii sunt sprijiniți să fie activi și să beneficieze de suportul celor din jur. „Este un concept promovat de UE, este o politică asumată de Comisia Europeană. Susținem îmbătrânirea sănătoasă a populației, pentru a se putea descurca singuri mai mult timp. Este și un interes al statului să-și țină vârstnicii activi, pentru a putea să continue contributivitatea la sistemul economic al țării. Această contribuție ar trebui să se vadă și în politicile publice care se concep cu adresabilitate către vârstnici, dar este mult până departe. Mai avem de parcurs drum lung pentru a ajunge la nivelul unor state precum Marea Britanie sau Spania. Aici există sisteme inteligente prietenoase cu vârstnicii. Mă refer aici, de exemplu, la transport urban inteligent creat special pentru seniori. Există locuri de parcare dedicate vârstnicilor” a mai spus Alexandra Dobre. 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes