România, țara care nu-și testează bolnavii. De ce este importantă testarea masivă în criza coronavirusului

În timp ce România așteaptă sosirea vaccinului anti-COVID-19, autoritățile fac mari eforturi pentru a ține în frâu pandemia. Medicii susțin că doar prin testare masivă se poate controla răspândirea virusului.

România poate efectua astăzi 50.000 de teste pe zi, însă capacitatea de testare nu a atins niciodată maximul. Totuși, medicii sunt de părere că doar prin testări masive pandemia poate fi controlată. „Ceea ce trebuie să știm este că România trebuie să-și crească neapărat capacitatea de testare, dacă nu prin infrastructură, măcar să ajungem la acea capacitate declarată. Înțelegem cu toții că avem o capacitate în jur de 50.000 de teste pe zi, dar nu a fost atinsă niciodată în această pandemie”, a declarat dr. Radu Țincu, în direct la Medika TV.

Lipsa interesului pentru creșterea capacității de testare are și o explicație. Politicile sanitare lipsite de o viziune concretă asupra situației epidemiologice sunt principala cauză a numărului mic de teste care se fac zilnic în țara noastră. „Această incapacitate de a ajunge la testarea maximă posibilă este generată în continuare de politicile sanitare retrospective pe care le aplicăm. Din păcate, definiția de caz este abandonată undeva pe la începutul lunii octombrie, suntem în luna decembrie, contextul epidemiologic s-a schimbat radical, apariția focarelor în marile comunități necesită regândirea acestei definiții de caz. Este evident că atunci când ai o definiție de caz care nu corespunde realității, mulți pacienți nu vor putea fi testați, pacienți care rămân sigur pozitivi și liberi să se plimbe în societate și continuă răspândirea acestui virus”, a mai spus dr. Radu Țincu.

Specialiștii sunt, de asemenea, de părere că trebuie găsite soluții și în ceea ce privește gestionarea corespunzătoare a locurilor din secțiile ATI. O creștere a numărului de cazuri grave, explică medicii, generează o creștere a mortalității.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes