România, țara în care prevenția cancerului nu există. Dr. Gerald Filip, la Medika TV: „Noi nu avem programe de screening”

Screeningul bolilor oncologice este o măsură de prevenție eficientă, care-i poate ajuta pe medici să salveze viețile a mii de oameni. Din păcate, atrag atenția specialiștii care tratează pacienți diagnosticați cu cancer, România este departe de a avea un astfel de program. Tocmai de aceea, mortalitatea în rândul pacienților oncologici este ridicată în țara noastră. Un tip de cancer care generează sute de morți anual și pentru care este nevoie de programe de screening este cancerul colorectal. 

„Cancerul colorectal este printre principalele cauze de mortalitate în rândul bolilor oncologice și printre principalele cauze de suferință dată de bolile oncologice. Dacă în mod tradițional în alte țări există programe de screening, noi avem o mare dificultate pentru că nu avem un screening național care să se adreseze cancerului colorectal. Și dacă la capitolul tratament oncologic, care înseamnă tratamentul cu citostatice sau intervențiile chirurgicale pe care le facem pentru pacientul cu acest tip de afecțiune suntem la același nivel de performanță cu celelalte țări avansate, la programul de screening stăm foarte slab” a explicat, la Medika TV, dr. Gerald Filip, medic primar chirurgie generală. 

În țara noastră există puține programe de screening, dar acestea nu sunt concentrate pe prevenția bolilor oncologice, sunt de părere specialiștii. „Noi nu reușim să facem un program de screening național, fiecare dintre noi face un program de screening la nivelul populației de pacienți pe care o are. Există într-adevăr programe de screening dar pentru bolile oncologice sunt foarte puține și nu îndrăznesc să le enumăr” a mai spus dr. Gerald Filip. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes