România, țara în care vaccinul nu contează. În fiecare sezon rece, doar 8% din populație se vaccinează împotriva gripei

Pandemia de COVID-19 i-a făcut pe specialiști să recomande imunizarea împotriva gripei, astfel încât să fim feriți de eventualele probleme medicale pe care le-am putea avea și din cauza virusurilor gripale. Specialiștii în domeniul sănătății atrag atenția cu privire la faptul că, în țara noastră, procentul persoanelor care se vaccinează antigripal este destul de scăzut.

Pentru ca vaccinarea să fie eficientă, iar populația să capete imunitatea colectivă împotriva virusurilor gripale, ar trebui ca procentul de vaccinare să depășească 70%.

În România lucrurile stau însă invers. Într-o intervenție telefonică la Medika TV, medicul Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, a atras atenția cu privire la acest aspect: „O acoperire vaccinală eficientă ar trebui să acoperim 70% din populație, ori România reușește să ajungă la 8%, ceea ce e mult prea puțin față de cât ar trebui față de ce populație bolnavă avem, față de populația îmbătrânită, la numărul mare de pacienți cu boli cronice”.

Situația din punct de vedere al creșterii gradului de vaccinare împotriva virusurilor gripale s-ar putea îmbunătăți totuși, sunt de părere specialiștii, având în vedere că multe persoane au făcut deja solicitări către medicii de familie în vederea obținerii vaccinului antigripal. „Sunt persoane care nu s-au vaccinat niciodată și acum solicită vaccinul. Sunt de două sau chiar trei ori mai multe solicitări decât anul trecut”, mai spune dr. Sanda Alexiu.

Pentru ca numărul celor imunizați împotriva gripei să crească, Ministerul Sănătății a decis să distribuie mai devreme vaccinul către medicii de familie. În total, România ar putea primi anul acesta peste 3 milioane de doze de vaccin antigripal, alte 500.000 urmând să poată fi achiziționate direct din farmacii.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes