Românii, neîncrezători în vaccinuri. Teoriile antivacciniste, principala cauză

O analiză a specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică arată faptul că tot mai mulți români se tem să-și administreze un vaccin, atât lor cât și copiilor. În lipsa imunizării, boli precum rujeola continuă să afecteze sănătatea publică. Există și o eplicație care-i determină pe oameni să fie neîncrezători în vaccinare.

„Scăderea încrederii în beneficiile vaccinării a fost alimentată de curentele antivacciniste care, prin anii 2010-2011 au pătruns și în țara noastră. Și încrederea populației în vaccinuri a scăzut. Mai mult, s-au adăugat falsele studii privind efectele adverse ale acestui vaccin, lucruri care au fost demontate ulterior. Din păcate, încrederea populației se câștigă greu„ a declarat dr. Aurora Stănescu, coordonatorul național pe supravegherea rujeolei în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică din București.

Creșterea gradului de încredere ar trebui să se facă printr-o intensă campanie de comunicare referitoare la beneficiile pe care vaccinurile le au.

„Cred că este nevoie de campanii susținute de comunicare pentru promovarea încrederii în vaccinarea cu ROR și, de ce nu, poate o susținere din partea autorităților locale. Avem zone rurale unde nu prea există medici de familie și atunci avem nevoie de ajutorul mediatorilor sanitari” a mai apus dr. Aurora Stănescu.

Din păcate, accesul la comunitățile vulnerabile se face greu din cauza lipsei de personal specializat. La nivel național s-au efectuat caravane de vaccinare, însă demersurile nu au fost suficiente.

„Într-adevăr resursa umană este disproporționată. Prin intermediul DSP-urilor s-a încercat organizarea de caravane care au asigurat vaccinarea în aceste comunități. Este destul de greu pentru că refuzul este foarte mare. Este o muncă multă de comunicare corectă și foarte bine informată” a mai spus dr. Aurora Stănescu.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes