S-a mai spulberat o speranță! Ce se întâmplă vara cu coronavirusul

Vremea caldă nu omoară coronavirusul și nici nu împiedică răspândirea sa, după cum arată două studii distincte realizate în Canada și SUA, anunță Daily Mail. Cercetătorii americani și canadieni au constatat că riscul de transmitere se reduce cu numai 1,5 % la fiecare jumătate de grad în plus peste temperatura de 25 de grade Celsius.

Ca să ajungă la concluzia că ”vara nu va face ca virusul să dispară” cercetătorii de la Universitatea din Toronto au analizat peste 370 000 de cazuri confirmate de COVID-19, apărute, în martie, în SUA și Canada. În cadrul studiului s-au comparat efectul temperaturii, umidității, închdierii școlilor, interzicerii adunărilor publice și distanțării sociale asupra răspândirii bolii. Rezultatele nu indică vreun impact al temperaturilor exterioare asupra numărului de infecții, iar între umiditate și același indicator, diferențele sunt neglijabile.

Profesorul Dionne Gesink, epidemiolog la aceeași universitate canadiană, declară categoric că ”vara nu va face să dispară acest virus, este important să se știe. Pe de altă parte, cu cât există mai multe intervenții ale autorităților de sănătate publică, cu atât este mai mare impactul asupra încetinirii epidemiei. Sunt singurele cu adevărat importante, singurele care funcționează.”

Cercetătorii americani au ajuns la o concluzie similară în urma studiului realizat de o echipă de la MIT Sloan School of Management. Cercetarea a luat în calcul evoluțiile din peste 3700 de zone, în perioada decembrie-aprilie. Gradul de transmisie a scăzut aproape nesemnificativ de la 25 de grade Celsius în sus. Este vorba despre o scădere de 1,7 % la fiecare 0,5 grade Celsius, peste pragul de 25 de grade, ceea ce a condus la concluzia că ”chiar dacă temperatura și umiditate pot avea o influență moderată asupra ratei de transmitere, pandemia nu e probabil să se oprească în urma încălzirii vremii…În cel mai bun caz, vremea poate juca doar un rol secundar în controlul pandemiei” , a explicat Hazhir Rahmandad, coordonator al echipei de cercetători.

Studile vin după numeroase supoziții, declarații publice și alte cercetări care indicau că epidemia ar putea scădea în intensitate pe perioada verii. Este adevărat că ultravioletele au efect sterilizant, iar radiațiile UV afectează materialul genetic al virusurilor și capacitatea lor de multiplicare. Majoritatea virusurilor au un înveliș subțire care cedează la lumina soarelui. Un studiu al Universității Columbia, publicat în urmă cu doi ani, arăta că lumina poate ucide peste 95 % din agenții patogeni.

Dar, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că ne putem infecta cu coronavirusul, indiferent cât de însorită sau caldă este vremea.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes