Salvarea pacienților în cazul unui AVC. Medic: Avem nevoie de mai multe centre

În cazul unui AVC, intervenția medicilor în primele ore este esențială pentru recuperarea pacienților. Asistența medicală se acordă în centre specializate, prin proceduri medicale moderne. Mai multe zone din țară sunt însă deficitare din punct de vedere al acestor centre, așa că viețile pacienților sunt puse în pericol.

Centrele de radiologie intervențională utilizează metoda trombectomiei în cazul unui accident vascular cerebral ischemic. Adică, medicul, cu ajutorul unor aparate specializate și asistat radiologic, extrage trombul care blochează vasul de sânge, împiedicând astfel vascularizarea optimă a creierului. În România numărul acestor centre este în creștere dar, în continuare, sunt zone unde ar trebui să existe și nu sunt.

„Sunt puține centre în țară unde se poate face. Cel mai bine este acoperit Ardealul. În Moldova, de exemplu, există un singur centru care funcționează bine, cel de la Suceava. Acoperă zona Botoșani și Suceava, au mai primit cazuri din Bacău sau Neamț. Sunt destule zone neacoperite precum Iași sau Galați. Dobrogea este neacoperită, zona Olteniei este complet neacoperită. Bucureștiul este singurul centru pentru jumătate din țară” a declarat la Medika TV, dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie intervențională, coordonatorul Compartimentului de Angiografie și Terapie Endovasculară al Spitalului Universitar de Urgență București.

Nevoia creșterii acestor centre specializate este ridicată, având în vedere faptul că numărul pacienților care suferă accidente vasculare cerebrale este în creștere. În ultima perioadă, chiar și persoanele tinere, sub 40 de ani, au fost diagnosticate și tratate în Centrul Spitalului Universitar de Urgență București.

„Avem pacienți și tineri și în vârstă. 20% din pacienți sunt sub 60 de ani, iar asta înseamnă pacienți tineri. Am avut chiar și pacientă de 32 de ani cu AVC, cu o carotidă întreagă închisă.  A plecat în condiții bune acasă. Cei mai tineri pacienți au avut 21, 23 de ani. Sunt cazuri izolate, dar există” a mai spus dr. Bogdan Dorobăț.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes