Schimbări mari, zilele acestea, la UMF ”Carol Davila”. Cui a predat M. Beuran ștafeta?

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București este în plin proces de alegeri pentru structurile de conducere. Cele mai importante structuri și funcții vor fi completate și ocupate în urma unui proces de alegeri care se va încheia, luna viitoare, cu alegerea rectorului UMF ”Carol Davila”. Structurile de conducere sunt Senatul Universităţii, Consiliul de Administraţie, Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat, Consiliului Facultăţii, Consiliul Şcolii Doctorale și Consiliul Departamentului. Funcțiile sunt cele de rector, prorectori, director al Consiliului de Studii Universitare de Doctorat, decan și prodecani precum și director de departament.

Pregătirea ciclului electoral pentru mandatul 2020-2024 a început încă din primăvara anului precedent, iar primele alegeri au debutat în octombrie. Atmosfera de alegeri a început să capete o anumită intensitate începând cu luna decembrie, când s-au declanșat înscrierile pentru Senatul Universității. Structura Senatului s-a definitivat abia pe 21 ianuarie 2020, după al doilea tur, primul nefiind validat din lipsă de cvorum.

Luni, 27 ianuarie, s-au desfășurat alegerile pentru una dintre funcțiile cu cea mai mare greutate, respectiv cea de președinte al Senatului UMF, deținută până acum de prof.dr. Mircea Beuran. Scrutinul a avut trei candidați cu nume sonore în medicina românească: prof. dr. Mircea Beuran, prof. dr. Maria Dorobanțu și prof.dr. Dragoș Vinereanu. Din totalul de 113 membri cu drept de vot înscriși pe liste, au participat la scrutin 103. Rezultatul a fost unul categoric: prof.dr. Dragoș Vinereanu a fost ales președinte al Senatului cu un număr de 73 de voturi, în timp ce Mircea Beuran și Maria Dorobanțu au obținut 17, respectiv 13 voturi.

Cine este noul președinte al Senatului UMF

În vârstă de 53 de ani, prof.dr. Dragoș Vinereanu este un nume de refernință în cardiologia românească. Are dublă specializare-medicină internă și cardiologie- conduce Secția Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență București, iar din 2014 este președintele Societății Române de Cardiologie. În mandatul precedent, a fost prorector al UMF Carol Davila.

Începe bătălia pentru funcția de rector

Alegerile academice din cadrul UMF ”Carol Davila” vor culmina, pe 10 februarie, cu alegerea unui nou rector, iar dacă nu vor fi validate, al doilea tur va avea loc pe 13 februarie. Actualul rector, academician Ioanel Sinescu nu mai candidează. În bătălia pentru scaunul de rector intră prof. dr. Viorel Jinga, șef Secție Urologie în cadrul Spitalului ”Prof.Dr Theodor Burghele”, prof.dr. Cătălina Poiană, șef Secție Patologie Hipofizară și Neuroendocrină la Institutul C I Parhon, președinte al Colegiului Medicilor București și șef al Disciplinei Endocrinologie de la Facultatea de Medicină, al treila candidat fiind prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”. O primă confruntare a celor trei a avut loc cu prilejul alegerilor pentru Senatul UMF când rezultatul votului a arătat cum stau candidații în opțiunile celor cu drept de vot. Din poziția cea mai bună pornește prof.dr. Viorel Jinga care a obținut 757 de voturi, în timp ce următorul clasat a fost prof. dr. Adrian Streiu Cercel cu 451 de voturi, prof.dr. Cătălina Poiană fiind aleasă membru în Senat cu 412 voturi.

La prezentarea planului de management, cel care pornește ca favorit în cursă, prof.dr. Viorel Jinga, le-a transmis colegilor cum vede provocările funcției: ”M-am înscris în această cursă pentru poziția onorantă  de rector al UMF ”Carol Davila” din București pentru că această universitate are nevoie de un rector cu o viziune clară cu privire la problemele cu care se confruntă comunitatea universitară și cu o capacitate dovedită de a coagula energiile spre mai bine. Este nveoie de deschidere la dialog, la răbdare cu care să se armonizeze opiniile divergente, iar soluțiile flexibile care se găsesc să fie adoptate de o majoritate largă sau chiar de consensul membrilor comunității universitare. Trebuie să fie o persoană cu experiență administrativă, solid pregătită în domeniul în care lucrează și care a rămas onestă, neinstrumentată de anumite cercuri și grupuri. O persoană care abordează cu sensibilitate și civil problemele comunității. Este nevoie de un rector care să dovedească prin inteligență, prin valoare morală și profesională pe care să le imprime funcției.”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes