Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) “I. M. Georgescu”, Grigore Tinică, afirmă în legătură cu incendiul de marţi noapte că scopul principal în situaţia creată a fost salvarea pacienţilor şi personalului.
“Scopul principal a fost să salvăm viaţa pacienţilor şi a personalului, ulterior, să transferăm pacienţii aflaţi în stare gravă în alte instituţii. Am luat măsuri pentru a salva din tehnologia şi aparatura medicală şi ce aveam acolo. Am creat o structură, un consiliu medical lărgit, împreună cu tehnicienii, pentru a evalua pagubele produse de incendiu. E greu”, a declarat Grigore Tinică.
Acesta a revenit miercuri seară la spital la scurt timp după ce un angajat a sunat la serviciul 112, deoarece confundase aburul produs de condens cu fumul provocat de un incendiu.
În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în jurul orei 00,30, a fost primită o solicitare la ISU pentru a stinge incendiul izbucnit la Institutul de Boli Cardiovasculare. Incendiul a afectat o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi. Pentru stingerea focului a fost nevoie de mobilizarea a 62 de pompieri, intervenţia a opt autospeciale de stingere şi a autoscării. La faţa locului au fost mai multe echipaje ale Ambulanţei şi SMURD.
Incendiul a izbucnit la etajul şase al clădirii în care funcţionează Institutul de Boli Cardiovasculare “I. M. Georgescu”. Au fost evacuaţi de urgenţă 18 pacienţi de la etajele 4 şi 5 şi au fost transferaţi la mai multe spitale din Iaşi.
Managerul IBCV, Grigore Tinică, a avut şi el nevoie de îngrijiri medicale. El a fost dus la clinica ORL din cadrul Spitalului Sf. Spiridon pentru că a inhalat fum şi gaze toxice în timpul evacuării pacienţilor. După ce a primit ajutor medical, acesta a revenit la institut.
Prof. univ. dr. Grigore Tinică este cel care a înfiinţat în 1998 Clinica de Chirurgie Cardiovasculară în cadrul Centrului de Cardiologie, unitate medicală care din anul 2007 este Institut de Boli Cardiovasculare.
Sursa: AGERPRES