Se întâmplă în Iași: sprijin de la voluntari pentru realizarea testelor pentru COVID-19

Din cauza numărului mare de solicitări pentru teste, la Iași s-a apelat la voluntari pentru transportul personalului medical care recoltează probe.

Numărul solicitărilor de teste venite de la medicii de familie a crescut foarte mult în ultima vreme, iar personalul de la Ambulanță nu mai făcea față să se deplaseze la adresele persoanelor suspecte că ar fi infectate cu noul coronavirus. De aceea, Direcția de Sănătate Publică Iași a cerut ajutorul voluntarilor, pentru a pune mașini cu șoferi la dispoziția personalului medical care recoltează probele pentru teste.

Odată cu implicarea mai serioasă a medicilor de familie în identificarea şi adoptarea de măsuri pentru limitarea răspândirii infecţiei, numărul de solicitări pentru testare PCR a crescut. Erau între 30 şi 50 pe zi, în prezent sunt în jur de 110 -120 solicitări pe zi. Ambulanţa nu face faţă să facă aceste recoltări şi atunci am considerat că este necesar să venim în sprijinul lor solicitând la instituţii, la ONG-uri să ne sprijine cu maşini cu şoferi care să transporte asistenţii de medicină şcolară care sunt detaşaţi la noi acum să meargă în teren să recolteze probele pentru analize”, a declarat directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, citat de Agerpres.

Ajutorul nu a întârziat să apară, iar câteva instituții au pus la dispoziția personalului medical mașini cu șoferi. Numărul lor este însă insuficient, așa că e nevoie în continuare de mașini.

Aceste teste sunt solicitate de medicii de familie atunci când pacienţii de pe lista lor declară că au o simptomatologie în urma unei anamneze pe care medicul de familie o face şi în urma informaţiilor despre problemele patologice al fiecărui pacient decid că este nevoie de testare. Până acum am fost ajutaţi de Consiliul Județean, cu două maşini, de fapt una de la CJ şi una de la DGASPC, şi de ISU cu alte două ambulanţe. Avem promisiuni de la fabrica Antibiotice, mai avem promisiuni de la Inspectoratul Şcolar. Aprecierea noastră este că în jur de 10 maşini dacă am avea am putea să acoperim această cerere“, a mai spus directorul DSP Iași.

Pe de altă parte, acesta a precizat că mulți șoferi se tem să se implice în această acțiune din cauza riscului de infectare: “Problema este că şoferii se tem să meargă în aceste misiuni crezând că se pot infecta. Nu se pot infecta pentru că mecanismul este foarte bine pus la punct. Asistentul care merge să facă recoltarea se echipează, merge în locuinţă, face recoltarea, se dezechipează la uşa locuinţei, pune echipamentul într-un sac special pentru acest lucru şi intră înapoi în maşină aşa cum a plecat. Deci fără niciun fel de risc pentru şofer. Teama există. Nu am reuşit să îi convingem că nu au motive să se teamă“.

Potrivit DSP Iași, în județ există o capacitate de prelucrare a 3000 de teste pe zi, iar în prezent se fac, în medie, 2200 de teste zilnic.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes