Protocolul de intubare în cazurile COVID-19 trebuie schimbat. Să se ventileze după alți parametri!

Mai mulți medici din Italia și SUA, care au tratat pacienți cu COVID-19 inclusiv în stadii grave ale bolii, au descoperit că, imediat după ce bolnavii ajung să fie intubați, starea lor de sănătate se deteriorează rapid.

Această metodă a fost aplicată peste tot în lume încă de la începutul pandemiei în cazul cazurilor grave, după un protocol stabilit pentru o altă afecțiune respiratorie. Problema ridicată de specialiștii din alte țări e susținută și de medici din România, care sunt precauți cu privire la momentul în care iau decizia intubării unui pacient.

Plasarea unui tub la nivelul traheei modifică tot ceea ce înseamnă fiziologia normală a aparatului şi a tractului respirator. Pe de altă parte creşte riscul de infectare,  pentru că secreţiile pulmonare nu mai pot fi eliminate aşa cum ar trebui, mai ales că discutăm de pacienţi ce sunt în comă. Trebuie să avem foarte mare prudenţă la parametrii pe care îi setăm la ventilator, la volumele respiratorii, la presiunile respiratoriii (…). Trebuie să avem în vedere punerea pacienţilor în poziţia pe burtă, pentru că în acest fel putem să eficientizăm şi să fructificăm zona exterioară a plămânului, unde există o densitate mai mare de alveole”, a spus dr. Radu Ţincu, medic primar ATI Toxicologie la Spitalul Floreasca, citat de Mediafax.

În Marea Britanie şi în statul american New York, 80% dintre pacienţii intubaţi au murit. În urma acestor constatări, medicii au decis să folosească niveluri mai mici de suport de oxigen: canule nazale (tuburi mici în nări), măşti de oxigenare, iar atunci când pacienţii ajung să aibă nevoie de un aparat de ventilaţie, acesta este reglat în așa fel încât să furnizeze aer cu mai puţină presiune.

Pacienţii COVID pozitivi au nevoie de oxigen, nu de presiune, au nevoie de ventilatoare, dar trebuie programate diferit! Protocolul în toate spitalele din ţara asta trebuie schimbat! Duceţi mesajul mai departe„, a spus  dr. Cameron Kyle Sidell, medic ATI la Centrul Medical Maimonides din New York.

O explicație posibilă e aceea că manifestările date de COVID-19 nu sunt la fel cu cele date de tulburările respiratorii obişnuite, iar în cazul infecției cu noul coronavirus plămânii ar fi mai puţin rigizi.

Intubarea este o procedură invazivă, riscantă, pe care medicii o iau în calcul atunci când celelalte măsuri de terapie intensivă respiratorie au eşuat şi când se pune problema salvării vieţii pacientului.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes