Sfaturi practice pentru o terapie de cuplu cu rezultate benefice partenerilor. Psihoterapeut: Este important ca amândoi să aibă un scop comun

Terapia de cuplu poate fi o soluție benefică pentru partenerii a căror relație a ajuns într-un impas. Psihoterapeutul Raluca Ștefan a vorbit, marți seară, la Medika TV despre modul în care partenerii trebuie să se comporte atunci când decid să meargă în cabinetul de consiliere împreună.

„Terapia de cuplu poate ajuta în anumite etape. Este diferită de terapia individuală, unde vii tu singur și îți este mult mai ușor să iei o decizie, aici sunt două persoane. Trebuie să fie deciși ambii parteneri și să-și dorească împreună să facă asta, pentru că de cele mai multe ori se întâmplă ca unul dintre parteneri să-și dorească și celălalt să nu-și dorească și să vină forțat de împrejurări.  În cazul acesta terapia nu are mare succes. Situația se poate schimba dacă, în timp, lucrăm la motivația clientului care nu este cel mai motivat” recomandă psihoterapeutul Raluca Ștefan.

Ambii parteneri trebuie să-și fixeze un obiectiv comun pentru ca terapia de cuplu să aibă rezultat.

„Este important ca partenerii să aibă un obiectiv comun, să-și dorească amândoi același lucru. Obiectivul comun este ca ei să fie bine împreună. Pornim de un drum, facem o călătorie în relația lor” a precizat, marți seara, la Medika TV, psihoterapeutul Raluca Ștefan.

Mulți parteneri care apelează la terapia de cuplu au senzația că dreptatea este a fiecăruia dintre ei. În realitate, situația este total opusă.

„Eu lucrez foarte mult în terapia de cuplu la demontarea credințelor, la ideea de a avea dreptate. Fiecare om are adevărul lui și dreptatea sa. Într-un cuplu, adevărul trebuie să fie comun sau să privească de la premisa că trebuie să comunice și că pot fi empatici unul cu celălalt” a explicat psihoterapeutul Raluca Ștefan.

 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes