SFATURILE NUTRIȚIONIȘTILOR. Zahărul în exces, pericol pentru sănătatea ficatului

Alimentația bogată în zahăr poate genera numeroase dezechilibre în organism. Consumul ridicat de zahăr poate să ne îmbolnăvească ficatul. Specialiștii în nutriție susțin faptul că trebuie să evităm să consumăm alimente bogate în zahăr, mai ales seara. Explicația este dată de faptul că organismul nu poate să folosească resursele de zahăr în beneficiul său și le transformă în grăsimi care, apoi, se depun pe ficat și-l îmbolnăvesc.

Zahărul pe care îl mâncăm seara se transformă în grăsime pe ficat. Zahărul din fructe, orez, paste, mămăligă sau pâine. Toate aceste alimente pot fi consumate în timpul zilei, atunci când corpul poate să le folosească. Pentru că peste noapte, obligăm corpul să depună alimentele undeva” susține dr. Laura Ene, în cadrul emisiunii Secretele Nutriției, difuzată la Medika Tv, în fiecare miercuri.

Grăsimea acumulată pe ficat poate să genereze numeroase afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. De asemenea, din cauza grăsimii acumulată la nivelul ficatului, organul se poate inflama și produce afecțiuni grave, precum cancerul hepatic. „Ficatul gras, pe măsură ce se inflamează și apare această steato-hepatită, poate să degenereze în fibroză, care este primul pas spre ciroză. După care această grăsime în exces care învelește în ficatul, poate să genereze cancer hepatic” mai spune dr. Laura Ene.

Persoanele considerate la risc de a dezvolta probleme hepatice legate de depunerea grăsimilor sunt cele care suferă de diabet sau care au boli cronice de tipul hepatitelor virale B și C. Ficatul gras poate fi observat în urma efectuării unei ecografii abdominale, spun specialiștii.

Tocmai de aceea, controalele medicale periodice și dietele echilibrate sunt recomandate pentru a evita problemele pe care le poate genera depunerea de grăsime în celulele ficatului.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes