Sindromul „Long COVID”, manifestarea care le dă fiori cercetătorilor

Cercetătorii britanici par să fi găsit răspunsul care macină de ceva vreme lumea medicală cu privire la manifestările îndelungate pe care le are COVID-19 în cazul unor pacienți. Este vorba despre acei bolnavi ale căror simptome persistă la luni distanță de momentul în care au fost declarați vindecați.

Cercetătorii spun că au descoperit unele caracteristici unice ale noului coronavirus, care provoacă leziuni ce au efecte și manifestări de durată. În cadrul studiului au fost cercetați plămânii și alte organe prelevate de la 41 de pacienți care au murit din cauza COVID-19. Dintre toate organele, plămânii prezentau leziuni persistente şi extinse, în cele mai multe cazuri.

 „Descoperirea noastră indică faptul că maladia COVID-19 nu este doar o boală cauzată de moartea celulelor infectate, ci este probabil consecinţa acelor celule anormale care persistă perioade îndelungate în interiorul plămânilor”, a declarat Mauro Giacca, profesor la King’s College din Londra şi coautor al studiului. Potrivit acestuia, nu au fost găsite semne evidente de infecţie virală sau de inflamaţie prelungită la nivelul altor organe. Practic, singura afectare majoră descoperită de cercetători a fost nivelul plămânilor, „o distrugere cu adevărat vastă a arhitecturii plămânilor”, cu ţesuturi sănătoase care „au fost aproape complet înlocuite de ţesuturi cicatrizate”.

 „Am putea în mod corect să considerăm că unul dintre motivele pentru care există astfel de cazuri de “Long COVID” (COVID de lungă durată) constă în faptul că există o vastă distrugere a ţesutului pulmonar. Deşi unii oameni se vindecă de COVID-19, leziunile care le-au fost provocate pot fi masive”, a mai spus Giacca.

În toată lumea au fost raportate cazuri ale unor persoane care s-au vindecat de COVID-19, dar care și după testul negativ au experimentat o serie de simptome persistente, precum oboseală, confuzie cerebrală şi dificultăți respiratorii, sindrom denumit adesea de medici COVID de lungă durată.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes