Specialiștii au combătut în direct, la Medika TV, cele mai comune mituri despre tratamentul împotriva depresiei 

Atunci când depresia atinge scale înalte, singura metodă de a ține boala în frâu rămâne medicația. În jurul tratamentelor s-au creat foarte multe mituri. Specialiștii le-au demontat pe fiecare în parte, în direct, la Medika TV. 

Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, a discutat cu Simona Bălănescu, gazda emisiunii „Doctor Medika”, despre cele mai comune mituri construite în jurul tratamentelor care se administrează în cazul depresiei. 

1. Tratamentul creează dependență 

Psihologul clinician Yolanda Crețescu a explicat faptul că medicația nu creează dependență. Ideea rezultă din faptul că tratamentul întrerupt și reluat va fi administrat pe o perioadă mai lungă de timp: „Tratamentele nu creează dependență, dar dacă le oprești atunci există riscul de a face rezistență la moleculele prescrise, iar după aceea vei primi altă medicație, care trebuie administrată o perioadă de timp mai îndelungată, decât cea inițială”.

2. Psihologul este cel care prescrie medicația 

„Este bine să delimităm foarte bine specialiștii. Psihoterapeutul face terapia, psihologul clinician face evaluarea clinică și poate să dea un diagnostic prezumtiv și psihiatrul este cel care dă diagnosticul și prescrie tratamentul. Bineînțeles că este esențială această echipă multidisciplinară. În această formulă, fiecare are bucata lui. Nu îți spune psihologul ce medicamente trebuie să iei și câte să iei, este doar responsabilitatea medicului psihiatru” a subliniat Yolanda Crețescu. 

3. Tratamentul îți distruge calitatea vieții

Complet fals, este părerea psihologului Yolanda Crețescu. Aceasta consideră faptul că medicația îmbunătățește viața pacientului care suferă de depresie: „ Nu, dacă nu se administrează tratamentul acum, cu siguranță viața pacientului va fi compromisă mai târziu. Pentru că se instalează depresia și va fi mai rău”

4. Medicamentele crează impotență 

Despre medicația antidepresivă se crede că scade performanțele sexuale, mai ales în cazul bărbaților. Părerea specialiștilor este însă alta. „În ceea ce privește afectarea vieții sexuale, mai ales în cazul bărbaților, trebuie spun că depresia afectează libidoul. Tratamentul psihiatric echilibrează neurotransmițătorii, deci îți aduce plăcere în viață. Începi să vezi viața cu plăcere și atunci începi să-ți recuperezi și funcția sexuală” a precizat Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, la Medika TV. 

Categorii: Medici de familie, Sănătatea în România
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
+