Statistică Salvați Copiii România: Una din 10 femei gravide din mediul rural nu și-a monitorizat sarcina

Accesul la servicii medicale din mediile defavorizate din țara noastră aproape că nu există. În timp ce autoritățile se feresc să ofere cifre despre această situație, singurele date statistice și discursuri publice pe această temă aparțin ONG-urilor. Salvați Copii România prezintă frecvent starea populației din mediul rural, în special a mamelor și a copiilor.

„Noi periodic realizăm și statistici pentru a determina situația reală a mediului rural defavorizat din țara noastră și din cele mai recente statistici pe care noi le avem s-a dovedit că 1 din 10 gravide nu a mers la control în timpul sarcinii, 34% nu au fost la medicul ginecolog și 50% din cele care au mers la medic menționează că analizele și ecografiile nu au fost gratuite” a explicat la Medika TV, Silvia Burcea, coordonator Program Sănătatea Mamei și a Copilului în cadrul Asociației Salvați Copiii România.

Lipsa accesului la servicii medicale în mediile defavorizate are numeroase cauze. De la problemele de infrastructură rutieră și până la lipsa de informare cu privire la necesitatea controalelor medicale.

„Aici vorbim de multe probleme. Pe de o parte sunt persoanele care nu au acces la servicii medicale din cauza distanțelor foarte mare, din cauza lipsei de servicii la nivel local sau din cauza lipsei de informare. Iar noi asta vom face cu aceste unități mobile. Vom lega serviciile de prevenție, serviciile de informare cu echipe specializate de medici, care vor efectua un act medical la standarde moderne” a mai spus Silvia Burcea, coordonator Program Sănătatea Mamei și a Copilului în cadrul Asociației Salvați Copiii România.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea