STUDIU: Americanii au descoperit un posibil nou tratament pentru cancerul pancreatic

Cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati au publicat un nou studiu care dezvăluie modul în care o terapie combinată poate îmbunătăți rezultatele pentru pacienții care au cancer pancreatic.

Studiul, condus de Kombo N’Guessan și Xiaoyang Qi, de la Colegiul de Medicină al UC, a fost publicat în ediția online a revistei Molecular Therapy.

Cercetătorii au descoperit că folosirea unui compus terapeutic, numit SapC-DOPS, o nanoveziculă (sau un sistem de administrare a medicamentelor prin nanotehnologie), formată din componente microscopice ale unei celule, pentru a furniza o terapie țintă combinată cu biomarker și o chimioterapie standard pentru cancerul pancreatic poate avea beneficii pentru pacienți.

„Numai un număr mic de medicamente vizează cancerul pancreatic, care este a patra cauză de deces prin cancer„, spune Qi. „Cancerul pancreatic este de obicei asimptomatic în fazele incipiente, în timp ce invadează frecvent ganglionii limfatici și ficatul, mai rar plămânii. Tratamentele curente, inclusiv chirurgia, chimioterapia și radioterapia, nu au reușit să îmbunătățească supraviețuirea pe termen lung.

Am descoperit un biomarker orientat către medicamente (fosfatidilserină) pentru celulele canceroase pancreatice în studiile anterioare, iar unul dintre tratamentele de primă linie pentru cancerul pancreatic avansat este chimioterapia, dar oferă doar îmbunătățiri marginale pentru pacienți. Am vrut să vedem dacă am putea utiliza tratamentul actual de primă linie în combinație cu livrarea de medicamente noi pentru a îmbunătăți rezultatele. „

La începutul anilor 2000, Qi a dezvoltat SapC-DOPS, o combinație a unei proteine celulare, SapC, și un fosfolipid, DOPS, care asamblate, pot ținti celulele canceroase fără să le afecteze pe celelalte.

Cercetătorii au utilizat atât modele animale cât și celule canceroase umane pentru a testa această teorie și au descoperit că prin combinarea celor două elemente s-a reușit țintirea biomarkerului pe suprafața celulelor canceroase în diferite puncte ale ciclului lor de viață, inhibând în final creșterea tumorii și crescând rata de supraviețuire. „Acest studiu arată că tratamentul combinat folosind nanovezicule si o chimioterapie standard ar putea fi benefic pentru pacienții cu cancer pancreatic, prelungind eventual viata și ajutând pacienți care nu au prea multe opțiuni”, spune Qi.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes