STUDIU: Ceasurile inteligente ar putea ajuta la diagnosticarea precoce a bolii Parkinson

O echipă de cercetători din cadrul Universității Cardiff a utilizat inteligența artificială pentru a analiza datele a peste 100.000 de utilizatori de ceasuri inteligente. Datele colectate i-au ajutat pe oamenii de știință să identifice acele persoane care ar putea dezvolta boala Parkinson.

Prin monitorizarea vitezei de mișcare timp de o săptămână, între anii 2013 și 2016, cercetătorii au reușit să prevadă care persoane vor dezvolta boala Parkinson. Se speră că ceasurile inteligente ar putea fi astfel folosite ca instrument de screening.

Cu toate acestea, este necesară efectuarea de studii suplimentare care să compare aceste descoperiri cu alte date colectate în întreaga lume pentru a verifica cât de precis va fi acest diagnostic, afirmă cercetătorii în jurnalul Nature Medicine. Creierul persoanelor cu boala Parkinson suferă deteriorări pe parcursul mai multor ani.

Simptomele includ:

  • Tremurat involuntar
  • Mișcare lentă
  • Mușchi rigizi și inflexibili

Dar adesea, în momentul în care se pune diagnosticul, deja a avut loc o deteriorare ireversibilă a celulelor creierului.

În Marea Britanie, aproximativ 30% din populație ceasuri inteligente, iar datorită acestui lucru s-ar putea crea o modalitate ieftină și fiabilă de a identifica stadiile incipiente ale bolii Parkinson.

„Am arătat aici că o singură săptămână de date colectate poate prezice evenimente cu până la șapte ani înainte. Cu aceste rezultate, am putea dezvolta un instrument valoros de screening pentru detectarea precoce a bolii Parkinson. Aceasta are implicatii atat pentru cercetare, prin îmbunătățirea recrutării în studiile clinice, cât și pentru practica clinică, prin permiterea accesului pacienților la tratamente într-un stadiu mai timpuriu, în viitor, atunci când astfel de tratamente devin disponibile„ susține dr. Cynthia Sandor, coordonatorul principal al studiului.

Studiul a utilizat date din UK Biobank, o bază de date detaliată despre sănătate care cuprinde peste jumătate de milion de persoane.

Dr. Kathryn Peall, care a lucrat la studiu, a declarat pentru BBC News că acesta pare să fie precis și să distingă boala Parkinson de alte afecțiuni care pot afecta mișcarea, cum ar fi înaintarea în vârstă sau fragilitatea: „Am comparat modelul nostru cu mai multe tulburări diferite, inclusiv alte tipuri de tulburări neurodegenerative, persoane cu osteoartrită și alte tulburări de mișcare, printre altele, având avantajul de a lucra cu un set de date precum UK Biobank. Rezultatele la persoanele diagnosticate cu boala Parkinson au fost distincte”.

SURSA

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes