Un studiu dedicat obiectelor de uz casnic folosite în special de femei a arătat că materialul din care sunt confecționate conține peste 400 de substanțe chimice. Oamenii de știință au concluzionat faptul că aceste substanțe pot provoca, în cazul femeilor, cancer mamar.
Expunerea la aceste substanțe toxice, prezente în obiectele de zi cu zi, ar putea crește riscul de cancer, mai ales în cazul femeilor tinere, potrivit cercetării. Substanțele chimice identificate sunt denumite ftalați și parabeni și au fost descoperite în ambalaje alimentare, produse de îngrijire personală sau obiecte din plastic de unică folosință.
Deși concluziile studiului subliniază lipsa „unor reglementări în ceea ce privește utilizarea” a materialelor plastice, ele indică, de asemenea, soluții eficiente pentru această reglementare.
„Producția de plastic este un domeniu în care știm acum că există un set de substanțe chimice care prezintă un risc ridicat pentru sănătate … și acum putem să luăm măsuri pentru a reglementa utilizarea lor”, a declarat Ruthann Rudel, coautor al studiului realizat de Silent Spring Institute.
Plasticul este un material cunoscut pentru toxicitatea sa, conținând peste 16.000 de substanțe chimice, dintre care multe sunt cunoscute ca fiind periculoase pentru sănătatea umană sau mediu.
Acest studiu vine după cercetări recente ale Silent Spring care au identificat peste 900 de substanțe chimice utilizate în comerț, ce ar putea provoca boli oncologice ale sânului, în cazul femeilor.
Oamenii de știință au comparat acest grup cu o bază de date despre substanțele chimice din plastic și au identificat 414 corespondențe.Autorii studiului subliniază că femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să fie diagnosticate cu cancer înainte de vârsta de 50 de ani, iar expunerea la substanțele chimice din plastic probabil joacă un rol semnificativ, potrivit The Guardian.