Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional Iaşi va fi finalizat pe 30 octombrie

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că proiectul Spitalului Regional de Urgenţă a intrat pe ultima sută de metri, pe 30 octombrie urmând să fie finalizat studiul de fezabilitate, şi că acesta va avea un hol central de 300 de metri pătraţi şi două heliporturi.

Edilul ieşean a susţinut că, în cursul zilei de joi, s-a aflat timp de cinci ore la sediul Băncii Europene de Investiţii din Bucureşti, la o întâlnire de lucru ce a vizat pregătirea cererii de finanţare pe care Ministerul Sănătăţii o va depune pentru proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi, la discuţii mai participând reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Băncii Europene de Investiţii şi ai consultanţilor contractaţi de aceasta, ai altor instituţii implicate în proiect.

“După discuţiile de ieri, pe 30 octombrie va fi finalizat studiul de fezabilitate, până la sfârşitul anului vor fi obţinute avizele necesare documentaţiei pentru obţinerea fondurilor europene, în ianuarie 2019 va fi înaintată documentaţia, iar în paralel vor fi demarate procedurile de achiziţionare a serviciilor de proiectare şi execuţie, pentru ca în 2020 să înceapă efectiv lucrările. Valoarea proiectului este de aproximativ 470 de milioane de euro. Spre anul 2024 va fi şi cel mai mare volum, care se ridică la peste 130 de milioane de euro, având în vedere că atunci vor fi şi echipările necesare funcţionării acestui spital”, a declarat primarul Chirica.

Conform lui Chirica, Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va avea 850 de paturi, din care 776 vor fi pentru îngrijire medicală internă acută, iar alte 74 pentru îngrijirea critică, 2.923 de angajaţi, numărul anual de pacienţi fiind estimat la 100.000.

“Deţine toate specialităţile unui spital de urgenţă, va fi dotat cu tehnologie de ultimă generaţie. Va fi un spital competitiv cu orice spital din lume. Dăm trimitere către spitalele din SUA, Turcia, şi Austria, din Viena. SRU va avea o suprafaţă totală de până la 140.000 de metri pătraţi. Faceţi o comparaţie, cel mai mare complex rezidenţial ocupă aproximativ 220.000 de metri pătraţi. Holul central al SRU va avea o lungime de aproximativ 300 de metri. Va despărţi diferite pavilioane şi specialităţi medicale absolut necesare pentru buna funcţionare a acestui spital. SRU va fi dotat cu două heliporturi şi va avea întreaga aparatură necesară funcţionării în condiţii critice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În proiectarea viitorului SRU, autorităţile au luat în calcul şi rezervele de apă potabilă, cele de apă pentru incendii, asigurarea energiei electrice şi termice, astfel încât să poată face faţă oricăror fel de accidente, fie ele din cauze naturale ori antropice.

Conform lui Chirica, Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde în prezent funcţionează UPU-SMURD, “va avea un viitor foarte clar descris”.

“Spitalul Sf Spiridon îşi va putea continua activitatea pentru orice altă specialitate decât specialităţile acute, care presupun starea de urgenţă a pacientului. Spitalul se va bucura de destinul său secular, de peste 200 de ani”, a spus primarul.

Până în prezent, proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi este cel mai avansat dintre cele trei incluse în programul naţional, celelalte două fiind la Craiova şi Cluj.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea