Tehnologia imprimării 3D, o șansă pentru pacienții care au nevoie de transplant. Metoda revoluționară propusă de un grup internațional de cercetători

O echipă internațională de cercetători, din Statele Unite ale Americii și Australia, a produs, în premieră, un număr important de mini-rinichi cu ajutorul unei tehnologii ce implică un proces similar cu imprimarea 3D.

Echipa de cercetare a demonstrat că prin bioprintarea 3D a celulelor stem se poate produce ţesut renal necesar pentru transplanturi.

Rinichii bioimprimaţi aveau dimensiunea unei unghii, dar cu toate acestea aveau o structură similară cu cea a unui rinichi real. Aceștia au fost folosiţi de cercetători pentru a examina toxicitatea unor substanţe medicamentoase despre care se ştie că provoacă leziuni renale.

Vătămarea renală indusă de medicamente este un efect secundar major şi dificil de prezis în cadrul studiilor pe animale. Bioprintarea rinichilor umani este o abordare practică pentru testarea toxicităţii înainte de utilizare“, a declarat Melissa Little, cercetător în cadrul studiului. Ea spune că prin această tehnologie tratamentul renal personalizat e mai aproape, la fel și posibilitatea creării de ţesut renal transplantabil.

Calea către terapia de substituţie renală care utilizează ţesut renal derivat din celule stem necesită creşterea masivă a numărului de structuri nefronice prezente în ţesutul ce trebuie transplantat. Prin utilizarea bioimprimării bazată pe extrudare am îmbunătăţit numărul final de nefroni, ceea ce va hotărî în cele din urmă dacă putem transplanta aceste ţesuturi la oameni“, a mai precizat cercetătoarea, citată de agenția de presă Xinhua.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes