Tehnologia ”plămânilor de oțel”, noua speranță a britanicilor în lupta cu COVID-19

Reinventăm tehnologia ”plămânilor de oțel”, utilizată pe scară largă în tratarea pacienților cu poliomielită? Este întrebarea la care încearcă să răspundă, în aceste zile, cercetătorii britanici, de la care sunt așteptate soluții pentru sistemul național de sănătate din Regatul Unit. Un echipament care funcționează pe același principiu al ”plămânilor de oțel” este testat, în această perioadă, în trei mari spitale din Marea Britanie, pentru a se vedea dacă poate fi o soluție în criza coronavirusului.

Este o versiune modernă a dispozitivului și este luată în calcul ca variantă de lucru în cazul în care ventilatoarele devin, în momente critice, insuficiente.

Cercetarea este desfășurată de un grup de medici, oameni de știință și ingineri. Ei au reinventat o variantă nouă a ”plămânilor de oțel”, un dispozitiv mai mic, dar pe aceleași principii cu cel utilizat pe scar largă în tratarea pacienților cu poliomielită, în ultimul secol, prin izolarea trunchiului într-o cutie vidată. Pulmotorul este un ventilator cu presiune negativă care produce în mod mecanic respirația și permite unui pacient să respire atunci când el nu mai are control asupra funcției respiratorii.

Noul echipament prezintă avantajul de a putea fi rodus rapid și ieftin, cu materiale care se găsesc pe piață.

În prezent, producătorii pot livra doar 30 de ventilatoare pentru ATI, în sistemul public britanic de sănătate. Pe de altă parte, estimările specialiștilor arată că s-ar putea ajunge și la 5000 de pacienți cu COVID -19 care vor avea nevoie de ventilație mecanică.

Dr. Malcolm Coulthard, membru al echipei de cercetare, citat de The Independent, arată că dispozitivul, care arată ca o cutie ce cuprinde pieptul și abdomenul bolnavului, poate asigura funcția respiratorie și bolnavului cu insuficiență, și celui care are sistemul respirator complet prăbușit. Aceeași sursă a explicat că s-a lucrat intens în ultimele 10 zile la această soluție și, dacă va fi găsită viabilă, echipa o va da, cu titlu gratuit, și țărilor sărace. ”Este un dispozitiv ieftin și ușor de produs cu efecte cel puțin la fel, dacă nu mai bune, decât ventilatoarele.” a spus dr. Coulthard, arătând că este vorba despre costuri de producție de circa 1000 de lire, adică de zece ori mai puțin decât costurile unui ventilator pentru ATI. Dispozitivul are și capacitatea de a îmbunătăți funcția cardiacă cu peste 25 % în plus, față de ventilarea mecanică.

Categorii: Externe
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
+