Terapia de anticorpi monoclonali, aproape de aprobare în Europa. Cum funcționează tratamentul pentru COVID-19

Terapia cu anticorpi monoclonali este tot mai aproape de a fi aprobată la nivel european. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este pe cale să autorizeze un tratament pentru COVID-19. Tratamentul a primit deja avizul Comitetului pentru produse medicale de uz uman din cadrul EMA.

Această terapie a devenit extrem de cunoscută încă de anul trecut, când tratamentul i-a fost administrat fostului președinte al SUA, Donald Trump. Aceasta a fost testată inclusiv în țara noastră, iar rezultatele au fost foarte bune.

Recent, medicul infecționist Virgil Musta a vorbit la Medika TV despre terapia cu anticorpi monoclonali, testată inclusiv în unitatea în care profesează, Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Am văzut că este eficient dacă se administrează în prima săptămână de boală, în faza de multiplicare virală. Rolul acestui tratament este de a neutraliza virușii. Am avut niște criterii de includere și excludere a pacienților. Unul dintre principalele criterii era să fie în prima săptămână de boală, de la primele simptome și să fie cu test pozitiv. Erau criterii de excludere formele severe de boală, formele cu insuficiență renală sau hepatică, dar altfel studiul nu avea niște criterii exclusive. Ar trebui să se administreze persoanelor care dacă fac boala au risc de evoluție severă, pentru că am spus este eficient, dar trebuie și promovat că ar trebui să fie folosit nu în faza inflamatorie sau imunologică a bolii, ci în prima săptămână, când eficiența este maximă”, a explicat dr. Virgil Musta, la Medika TV.

Tratamentul funcționează prin blocarea receptorilor, în momentul în care virusul SARS-CoV 2 încearcă să se atașeze de aceștia.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes