Teste avansate pentru obținerea unui vaccin ARNm împotriva cancerului de piele

Compania Moderna, partenerul său Merck, au început înscrierea pacienților într-un studiu de fază avansată prin care se testează vaccinul personalizat împotriva cancerului de piele, bazat pe ARNm, în combinație cu imunoterapia Keytruda.

Datele dintr-un studiu de fază intermediară efectuat pe 157 de pacienți au arătat că vaccinul combinat a redus riscul de recurență sau deces cu 44% la pacienții cu melanom, cea mai periculoasă formă de cancer de piele, în comparație cu utilizarea doar a medicamentului Keytruda. Se preconizează că peste 1.000 de pacienți din peste 25 de țări vor fi incluși în acest studiu actual, primii pacienți fiind înscriși în Australia.

Companiile testează vaccinul la pacienții cu melanom ale căror tumori au fost îndepărtate chirurgical înainte de a fi tratați fie cu combinația medicament-vaccin, fie doar cu Keytruda.

Vaccinul este adaptat individual pentru fiecare pacient pentru a genera limfocite T, o componentă cheie a răspunsului imunitar al organismului, bazându-se pe semnătura specifică mutațională a tumorii. Keytruda de la Merck este un inhibitor de punct de control, numit și PD-1, conceput pentru a dezactiva o proteină numită PD-1, care ajută cancerul să scape de sistemul imunitar.

BioNTech SE (22UAy.DE) și Gritstone Bio (GRTS.O) lucrează, de asemenea, la vaccinuri concurente împotriva cancerului, bazate pe tehnologia ARNm.

Oamenii de știință au urmărit visul de a dezvolta vaccinuri pentru tratarea cancerului de decenii, având puține succese. Potrivit experților din industrie, vaccinurile ARNm, care pot fi produse în doar opt săptămâni, împreună cu medicamentele care stimulează sistemul imunitar, ar putea duce la o nouă generație de terapii pentru cancer.

Scopul principal al studiului de fază avansată este să măsoare perioada de timp în care pacienții trăiesc fără a avea recurență a cancerului, când sunt tratați cu combinația de medicamente, în comparație cu tratamentul doar cu Keytruda.

Durata studiului va depinde de momentul în care se va întâmpla acest lucru, au declarat companiile.

SURSA

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes