Tinerețe fără bătrânețe. O proteină descoperită în celulele umane ar putea preveni îmbătrânirea

Cercetătorii din Australia au descoperit faptul că o proteină care controlează crearea de noi mitocondriilor și repararea celor deteriorate ar putea juca un rol important în procesul de prevenire a îmbătrânirii. 

Mitocondriile sunt considerate centrele energetice ale celulelor, având ADN propriu. Rolul lor este de a produce energie pentru ca celulele să-și poată îndeplini funcțiile biologice. Reziduurile rezultate în urma acestui proces contribuie însă la ritmul în care o celulă îmbătrânește. 

Oamenii de știință din cadrul Universității Queensland, Australia, a descoperit faptul că o proteină numită ATSF-1 poate crea un echilibru între formare de noi mitocondriilor și repararea celor deteriorate.

„Atunci când ADN-ul mitocondrial este deteriorat, această proteină ajută la repararea lui, favorizând astfel și menținerea sănătății celulare și a longevității!„ potrivit lui dr. Steven Zuryn, profesor asociat la Institutul Creierului din Queensland.

Cercetătorii au studiat proteina ATFS-1 în viermii C. elegans şi au văzut că îmbunătăţirea funcţiei sale a promovat sănătatea celulară, viermii devenind mai agili pentru mai mult timp.

Deteriorarea mitocondrială ar reprezenta cauza mai multor boli umane, printre care demențele sau boala Parkinson. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes