Minivacanța de 1 Mai este sinonimă cu fripturile pe grătar. Medicii atrag însă atenția cu privire la faptul că felul în care pregătim grătarul ar putea să ne pună în pericol sănătatea. Recomandarea specialiștilor este ca focul să nu ardă carnea pe grătar, pentru acest proces generează eliberarea unor compuși foarte toxici. Pericolul este mult mai mare în cazul alimentelor procesate, așa cum sunt tradiționalii mici.
Într-un interviu pentru News.ro, dr. Andra Balcangiu – Stroescu, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat ce pericol există atunci când focul arde direct carnea pusă pe grătar.
„Carnea nu trebuie făcută cu flacără directă, pentru că se poate accelera arderea cărnii. În momentul în care carnea se arde, se formează nişte compuşi chimici. Pentru că este 1 Mai, ne gândim în primul rând la cârnaţi, mici şi aşa mai departe. Aceste produse au în componenţa lor nitriţi pentru că este carne procesată. Nitriţii, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt compuşi cu potenţial toxic, sunt substanţe toxice care pot duce în timp la apariţia unor tipuri de cancer” a explicat dr. Anca Balncangiu – Stroescu.
Carnea marinată, un aliment considerat sănătos
Recomandarea specialiștilor este de a utiliza pentru pregătitul gărtarelor carne marinată. Ingeedientele precum pătrunjelul, diferitele ierburi sau lămâia conțin antioxidanți care pot încetini procesul de ardere a cărnii.
„Chiar dacă vorbim despre carne macră sau carne cu puţină grăsime, putem spune că există un risc pentru sănătate dacă ardem carnea pe grătar. Putem folosi diferite marinate care să vină cu un plus de antioxidanţi, marinată cu lămâie, din diferite ierburi, putem să punem pătrunjel, cimbru pe carne. Dacă obişnuim să facem marinata cu ulei de măsline, şi aici este o discuţie pentru că uleiul de măsline nu ar trebui să fie folosit în preparate care ajung la temperaturi înalte” mai spune dr. Andra Balcangiu – Stoescu.