Tratamentul chirurgical al bolii coronariene. Medic: Este o intervenție complexă dar sigură

Din cauza bolii coronariene funcțiile inimii sunt grav afectate, cea mai eficientă metodă de tratament fiind abordarea chirurgicală. Intervenția invazivă și se numește by-pass coronarian. Cu toate acestea, medicii susțin faptul că riscurile pentru pacienți sunt scăzute, îmbunătățindu-le pacienților calitatea vieții.

„Această intervenție se face prin abordarea chirurgicală clasică, prin sternoctomie. Intervenția presupune crearea unor rute alternative folosind diverse grefoane ale bolnavului în cauză. Se iau segmente de venă sau artere, din zone unde pot fi înlocuite cu succes în zona respectivă și nu afectează circulația sângelui. Când este afectată o anumită arteră se pot face și by-pass-uri minim invazive, dar în general, chirurgia se referă la afectare polivasculară, la afectare a mai multor vase care pot fi în spatele sau în zonele laterale ale inimii. În aceste cazuri abordul este unul median, care să ne ofere o lumină bună pentru tratarea acestor boli” a explicat la Medika TV, dr. Cătălin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, specializat în chirurgie vasculară.

Deși este o intervenție complexă, by-pass-ul coronarian este o operație sigură, ale cărei riscuri sunt foarte scăzute.

„Fiind o operație care se practică de multă vreme, pentru care există o experiență globală și individuală la nivelul chirurgilor cardiaci, by-pass-ul coronarian are riscuri foarte mici. Riscurile operatorii ale unui by-pass coronarian sunt undeva între 1 și 2%. Nu ar trebui să fie speriați bolnavii speriați de aceste intervenții. Nu sunt operații invalidante sunt operații care se practică și la noi și în toată lumea foarte frecvent și menite să trateze o patologie cu urmări grave” a mai spus dr. Cătălin Popa.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes