Conducerea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca va trebui să demonstreze în perioada imediat următoare că unitatea poate supraviețui din punct de vedere financiar, iar ministrul Sănătății se va implica personal în găsirea unor soluții, a declarat, vineri, managerul Silviu Moga, referindu-se la concluziile unei vizite a lui Florian Bodog la respectiva instituție.
Silviu Moga, care conduce ICUTR de la începutul acestui an, a mai precizat că va trebui să dea dovadă de un bun management, iar la următoarea contractare ar putea primi o sumă mai mare din partea Casei de Asigurări de Sănătate.
“A fost o vizită a ministrului Sănătății, neanunțată, pe care o considerăm binevenită. Faptul că domnul ministru se implică personal în problema institutului este de bun augur. Dânsul știa de problemele institutului, atât din documentele oficiale trimise, cât și din alte surse și a venit să vadă la fața locului cum stau lucrurile. (…) Trebuie să demonstrăm în viitorul imediat că institutul poate supraviețui din punct de vedere financiar. Pe baza indicatorilor pe care îi avem anul acesta, că serviciile medicale au crescut avem premisele ca anul următor să avem un buget mult mai mare asigurat de Casa de Asigurări, care ne-ar putea permite să ne desfășurăm activitatea fără acumulare de datorii. Nu s-a dat un termen, trebuie să arătăm că la următoarea contractare am putea obține bani mai mulți și astfel că nu mai acumulăm datorii”, a spus Moga.
Conform acestuia, în ceea ce privește datoriile către furnizori acumulate până în acest moment, cele două părți vor căuta în continuare soluții, una dintre ele fiind o hotărâre de Guvern pentru prinderea ratelor în rectificarea bugetară.
Managerul institutului a subliniat că în 2017, de când a preluat conducerea institutului, pierderile au fost reduse și performanțele spitalului s-au îmbunătățit.
În ceea ce privește situația de la ICUTR, în prezent se derulează o anchetă penală. Totodată, în primăvara acestui an, procurorii DIICOT au făcut percheziții la clinica privată de urologie a medicului Mihai Lucan, care a făcut parte din conducerea ICUTR în trecut.
“Și asta poate fi o problemă, că este o anchetă în desfășurare, da nu putem aștepta și nici ministerul și implicit ministrul să aștepte la nesfârșit derularea unei anchete. Institutul trebuie să funcționeze în această perioadă. Am văzut din partea domnului ministru disponibilitatea de a se implica și de a găsi soluții rezonabile”, a mai spus Moga.
Pe 28 octombrie, conducerea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca a lansat un apel public pentru sprijinirea spitalului, ale cărui datorii se apropie de 2 milioane de lei.
Managerul interimar al ICUTR Cluj-Napoca arăta, atunci, că scopul apelului este acela de a determina societatea civilă și mediul de afaceri să participe la salvarea institutului, în condițiile în care conturile acestuia sunt poprite, lucru care ar putea duce, în viitorul apropiat, la blocarea activității unității.
Moga a precizat vineri presei că a primit în acest răstimp diferite oferte de sprijin din partea unor persoane private, pe care nu a dorit să le nominalizeze, spunând că ”fiecare sumă este bine venită” și că ea va fi folosită în folosul pacienților.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, s-a întâlnit vineri cu echipa managerială și cadrele medicale de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, ocazie cu care a arătat că se caută soluții în vederea redresării situației financiare a spitalului.
La începutul anului 2017, datoria acumulată de ICUTR din 2013 ajunsese la 1,7 milioane de lei. În plus, procesul de executare silită și-a produs efectele, conturile din Trezorerie și din bănci ale institutului fiind poprite.
Sursa: AGERPRES