TULBURĂTOR. Chinuiți de cancerul pulmonar, pacienții refuză să vină la medic de teama de SARS-CoV-2

Chiar dacă sunt bolnavi și simt că au nevoie să meargă la medic, cei mai mulți bolnavi refuză să ceară ajutorul specialiștilor de teamă să nu se infecteze cu noul coronavirus. Printre ei se numără și pacienții care suferă de cancer pulmonar, afecțiune cu o rată de mortalitate foarte crescută la nivelul țării noastre.

Nu doar pandemia de COVID-19 pune presiune pe sistemul medical, ci și bolile grave precum cancerul pulmonar. În România este considerată afecțiunea care ia cele mai multe vieți, bărbații fiind mai predispuși la această formă de boală oncologică decât femeile. „Cancerul pulmonar, în România, este pe primul loc la sexul masculin și pe locul doi la sexul feminin. Este ancorat foarte puternic în zona de presiune și povară pentru sistemul sanitar” a precizat prof. dr. Florin Mihălțan, șef de secție în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, în direct la Medika TV.

Cu toate că nevoia bolnavilor de a fi consultați este mare, mulți dintre specialiștii pneumologi sunt în linia întâi și trebuie acum să lupte cu pandemia de COVID-19. Totodată, din cauza transformării multor spitale în unități medicale COVID-19 și numărul de paturi s-a redus considerabil. „Pneumologii, la fel ca și infecționiștii, sunt în linia întâi. Numărul paturi de pneumologie alocate bolilor non-COVID-19 este extrem de mic” a mai spus prof. dr. Florin Mihălțan.

Pe de altă parte, în afară de lipsa paturilor, în momentul de față, țara noastră se confrută și cu o lipsă de specialiști pneumologi. O mare parte dintre aceștia sunt, în prezent, plecați să muncească în străinătate, deși ar fi fost benefic să își desfășoare activitatea în țară. „România se confruntă și cu un deficit de medici pneumologi în momentul de față. Teoretic ar fi trebuit să existe la nivel național 900 pneumologi, dar avem doar 700. Ceilați 200 au plecat în străinătate. Lucrează în Franța, în Germania și luptă cu pandemia acolo, deși ar fi putut s-o facă aici” a mai spus prof. dr. Florin Mihălțan.

Pacienții ajung la medic prea târziu

Pe lângă lipsa paturilor sau a specialiștilor, mulți dintre bolnavi ajung prea târziu la medic din cauza faptului că trăiesc cu teama că s-ar putea infecta cu noul coronavirus, în timpul consultațiilor. Specialiștii susțin că incidența cazurilor grave de cancer pulmonar a crescut cu 80%. „Pacienți fug de spital. Dacă spitalul este spital COVID-19, pacienții îl evită. Fenomenul este mult mai evident acum. Cred că a crescut cu 80% în acest moment. Pacienții vin cu simptome grave, când nu mai pot aștepta acasă. A crescut cancerul de fază 4, o fază în care nu se mai poate face mare lucru pentru pacient. Intervențiile chirugicale nu mai sunt posibile” a mai spus prof. dr. Florin Mihălțan.

În tot acest context numărul locurilor din spitale se împuținează, iar șansele ca pacienții să primească sprijin de la medici scad de la o zi la alta. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes