Un spital din România testează GRATUIT personalul didactic și nedidactic înainte să înceapă școala. Ce se întâmplă în restul țării

Aproximativ 900 de profesori, învățători, dar și personal nedidactic de la școlile speciale din județul Timiș, în care învață copii cu nevoi speciale, sunt testați gratuit în această perioadă. Testele sunt făcute la Spitalul Județean Timișoara, la inițiativa unității medicale. Costul testelor este acoperit de la buget, după ce Consiliul Județean Timiș a făcut o rectificare bugetară și a alocat banii necesari.

Noi, cei de la Spitalul Județean Timișoara, dorim să îi ajutam cât mai mult pe toți cei care au nevoie. În semn de solidaritate, pentru a sprijini procesul educațional, ne-am oferit și am început să testam deja gratuit tot personalul didactic și non-didactic care este arondat școlilor pentru copiii cu nevoi speciale din județul Timiș. Vorbim de aproximativ 900 de oameni pentru care am cerut și am reușit să obținem fondurile necesare din partea Consiliului Județean Timiș, astfel încât acești copii care au cea mai mare nevoie să poată avea acces în siguranță la servicii de educație”, a anunțat managerul Spitalului Județean Timiș, Raul Pătrașcu.

O amplă campanie de testare a cadrelor didactice are loc și în Capitală, la inițiativa primarului general, Gabriela Firea. În cazul testărilor din București, acestea nu detectează o infecție în curs, aflată în stadiu incipient, ci detectează dacă persoana testată a avut sau nu boala.

„Testele serologice – care detectează răspunsul imun al organismului uman la infecţia cu noul coronavirus SARS-CoV-2 pot confirma sau infirma prezenţa anterioară a infecţiei. (…)

Utilizarea testelor care identifică persoanele expuse anterior virusului pe baza existenţei răspunsului imun (IgM şi IgC) – mai ales a celor care au fost infectate, dar nu au avut simptome- ar putea să sprijine răspunsul de control al infecţiei, prin screeningul grupurilor expuse – personalul din unităţile sanitare, cadre didactice şi personal auxiliar, lucrători din transportul public care deja au imunitate împotriva infecţiei şi s-ar putea întoarce sau ar putea continua să lucreze.

Sub rezerva informaţiilor încă incomplete despre imunitatea după infecţia cu SARS-CoV-2, testele serologice pot fi utile în identificarea indivizilor care au dezvoltat un răspun imun, în cadrul unei infecţii active sau ca urmare a unei infecţii anterioare.

Rezultatele testelor serologice sunt importante mai ales în diagnosticarea infecţiilor asimptomatice sau cu puţine simptome. Deşi informaţii complete despre imunitatea după această infecţie nu sunt încă disponibile, datele serologice ar putea identifica subiecţii care nu mai sunt susceptibili la infecţie. Totodată, ar putea fi utile pentru identificarea potenţialilor donatori de plasmă, care ar putea fi folosită în tratamentul formelor severe”, se arată în raportul de specialitate care însoțește Hotărârea Consiliului General al Municipiului București.

De altfel, mai multe unități medicale din țară și-au anunțat intenția de a testa gratuit cadrele didactice înaintea începerii școlii. Cele mai multe sunt în așteptarea fondurilor care să susțină testarea gratuită.

La nivel național, și o clinică privată desfășoară o campanie de testare gratuită a cadrelor didactice. Aceasta se adresează exclusiv profesorilor și învățătorilor care predau la ciclul primar.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes