Utilizarea defibrilatoarelor din zonele publice. Dr. Bogdan Oprița: „Dacă știm să citim e foarte simplu”

Prezent în studiourile Medika TV, dr. Bogdan Oprița, șeful UPU – SMURD București, a vorbit despre utilizarea defibrilatoarelor, amplasate în spațiul public. Medicul a explicat faptul că sunt foarte ușor de folosit. 

Bucureștiul, precum și alte câteva orașe mari din țara noastră, are amplasate în spațiul public defibrilatoare. Aceste aparate au fost montate cu scopul de a acorda primul ajutor persoanelor care suferă un atac de cord, înainte ca personalul medical specializat să ajungă la locul intervenției. Utilizarea aparatelor este destul de ușoară, mai ales că, înainte de a declanșa șocul electric, acestea monitorizează ritmul cardiac. 

În direct, la Medika TV, dr. Bogdan Oprița a vorbit despre acest subiect explicând că: „Dacă ştim să citim este extrem de uşor de folosit. Acest defibrilator, în momentul în care este scos din perete automat pleacă o alarmă la STS la 112, ei alertează imediat că a fost scos defibrilatorul de acolo, deci poate fi o urgenţă. Instrucţiunile sunt foarte simple, padelele sunt autoadezive şi tu ai de făcut aşa, pasul unu, după ce ai pus padelele, îţi şi arată, ai o schemă cum să le pui. După care ai de făcut trei paşi: să apese butonul de pornit, al doilea pas spune că apartaul face analiză, el analizează ritmul. Unele defibrilatoare nici nu mai au monitor. Aparatul interpretează ritmul, au comenzi vocale în limba română, adică spune clar <dă şoc>,  el are prestabilită segvenţa, dar aici apare omul care trebui să apese pe buton„.

Mai mult, medicul a explicat faptul că aparatele au fost gândite să elibereze șocul electric doar atunci când victima are ritm cardiac șocabil. În caz contrar, șocul electric nu este eliberat. „Dacă unul apasă pe buton şi nu era ritm şocabil, aparatul nu livrează şoc, te şi ceartă, vezi că ai apăsat pe buton”, spune Opriţa.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes