Vaccinul care previne peste 90% dintre cazurile de cancer de col uterin ar putea redeveni gratuit și în România

Vaccinarea ar putea preveni 92% din cancerele legate de virusul papilloma uman (HPV), au afirmat joi autoritățile sanitare americane, care fac o prioritate din acest program, scrie AFP.  În România, licitația pentru achiziţia vaccinului HPV a fost finalizată în luna iunie a acestui an, după 11 ani de absență.

„Un viitor fără cancere legate de HPV este la îndemâna noastră, dar este necesar să acționăm rapid pentru a îmbunătăți rata de vaccinare”, a declarat Brett Giroir, ministru adjunct al Sănătății, care dorește o acoperire vaccinală în SUA de 80% împotriva HPV. 

Potrivit unui nou raport al Centrului de control și prevenire a bolilor, HPV s-a aflat la originea a 34.800 de cazuri de cancer, în medie, între 2012 și 2016 în Statele Unite. 

Virusul, transmisibil pe cale sexuală, poate genera cancere atât la femei cât și la bărbați. 

Autoritățile sanitare recomandă vaccinarea pre-adolescenților împotriva HPV înainte de a fi expuși, la vârsta de 11 sau 12 ani. 

Dar rata de vaccinare progresează foarte lent în rândul adolescenților americani. Doar 51% dintre ei au primit ansamblul dozelor recomandate, cu doar 2% mai mult decât în 2017.

Ministerul Sănătății nu a mai cumpărat vaccin anti-HPV de 11 ani, din 2008, în condițiile în care România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin – 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în țara noastră din cauza cancerului de col uterin, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare.

„Licitaţia pentru achiziţia vaccinului HPV este finalizată, este în evaluare. Vom putea implementa şi acest lucru, deci sunt lucruri care merg. Molecule noi care vor fi introduse. Oricum, ştiţi foarte bine, am ieşit din zona roşie a Uniunii Europene, practic, şi am ajuns totuşi să putem discuta că putem trata în condiţii de siguranţă pacienţii”, anunța, pe 5 iunie, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual – echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România.

Singura modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva virusului HPV (Human Papiloma Virus), dar Ministerul Sănătății nu a alocat, până acum, niciun ban pentru vaccinul anti-HPV, în ultimii 10 ani.

Cum te poți vaccina în acest moment în România: doar pe banii tăi. Medicii de familie pot colecta cereri de la părinții adolescentelor care doresc să își vaccineze fiicele, însă aceste solicitări sunt puse pe lista de așteptare, în eventualitatea în care Ministerul Sănătății va cumpăra vaccinul. El nu poate fi distribuit gratuit deoarece nu există în acest moment, nefiind cumpărat de minister până anul acesta.

Vaccinul anti-HPV nu este unul „pentru toate buzunarele”: o doză din acest vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze, după vârsta de 14 ani sunt necesare 3 doze.

Ministerul Sănătății a cumpărat o singură dată doze de vaccin anti-HPV în anul 2008, pentru o campanie gratuită de vaccinare. Campania a fost un eșec din cauză că nu a fost însoțită și de o campanie de informare, potrivit medicilor.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes