VIAȚA DUPĂ COVID-19. Care sunt sechelele cu care luptă pacienții după infecție

Cele mai frecvente sechele pe care le lasă infecția cu noul coronavirus sunt cele la nivelul unor organe precum plămânii, inima și rinichii. Nu sunt de ignorat nici infecțiile rezistente la antibiotice, infecții care găsesc teren vulnerabil pe organismul afectat de COVID-19.

Subiectul a fost analizat la Medika Special, iar răspunsurile au venit de la prof.dr. Florin Mihălțan,  medic primar pneumolog, președinte al Secțiunii Somnologie din cadrul Societății Române de Pneumologie. Prof. Mihălțan s-a referit la principalele trei categorii de sechele post-COVID:

  • Fibrozele pulmonare post-COVID-19. Acestea apar ca urmare a afectării pulmonare și se pot prelungi pe durata de la șase luni până spre un an. Tratamentul presupune intervenții de lungă durată, cu spitalizarea prelungită a pacientului;
  • Infecțiile bacteriene cu germeni rezistenți la antibiotice. În perioada convalescenței, organismul slăbit de infecția cu coronavirus este expus și altor infecții. S-a constatat că unii pacienți capătă infecții cu germeni rezistenți la antibiotice ceea ce duce la apariția complicațiilor în terapie;
  •  Decompensări ale insuficiențelor cardiace și renale. Pacienții cu afecțiuni cardiace și cei cu afecțiuni renale (în special cei care fac dializă) suferă, într-o proporție mare, de până la 40 % -50 %, agravări ale afecțiunilor inițiale. Infecția virală afectează sistemul cardiovascular și poate destabiliza echilibrul pe care pacientul îl avea asigurat cu tratament. Rinichii pot fi, de asemenea, frecvent afectați, în timpul infecției cu SARS-CoV-2. Apare sau se acutizează insuficiența renală, iar cei mai expuși sunt pacienții care fac dializă. În cazul acestora, ca și în cazul pacienților cu transplant renal, îngrijirile medicale în COVID-19 sunt o provocare majoră. Ei trebuie monitorizați cu atenție și după vindecare, pentru a vedea dacă se manifestă disfuncții renale accentuate.

Prof. dr. Florin Mihălțan avertizează și asupra faptului că pacienții cu sechele vor avea nevoie de îngrijiri și supraveghere ulterioară, iar sistemul sanitar românesc nu are pregătite astfel de servicii: ”Mă îngrijorează partea de complicații care apar după COVID și care, majoritatea, sunt canonate în zona pulmonară și pentru care ar trebui să existe servicii de reabilitare suplimentare.”

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes