VIDEO Anxietatea și depresia în cazul pacienților diabetici

Pe lângă dezechilibrele metabolice, diabetul provoacă dezechilibre și la nivel psiho-emoțional. Astfel, probleme precum anxietatea sau depresia sunt des întâlnite în rândul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune.

„Un procent de peste 40% dintre pacienții cu diabet zaharat se confruntă cu o stare de anxietate. Sunt anxioși pentru că trebuie să-și monitorizeze zilnic valoarea glicemiei. Sunt anxioși gândindu-se că pot înregistra o hipoglicemie, sunt anxioși să doarmă și să rămână singuri acasă sau să plece undeva pentru că se tem că li s-ar putea face rău” susține asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Medicină.

Rutina creează anxietate

Problemele emoționale sunt generate de faptul că pacientul trebuie să-și schimbe complet stilul de viață, odată ce a aflat că are diabet. Pentru a putea controla boala orice persoană cu diabet trebuie să-și modifice felul în care trăia înainte de diagnostic.

„O monitorizare constantă păstrată o lungă perioadă, un management terapeutic cu doze insulină, schimbate după anumite perioade acute care pot surveni în viața pacientului și un jurnal alimentar corect ținut pot duce într-un final la instalarea și a depresiei. Depresia în rândul pacienților cu diabet zaharat este frecventă. Și de cele mai multe ori, în cadrul consultațiilor pacientul nu spune nimic legat de starea lor psihică. Această tendință de a nu mai fi implicat în managementul diabetului zaharat sunt semne subtile ale instalării depresiei„ mai spune asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Medicină.

Pacienții resimt burnout

Nu puține sunt cazurile în care pacienții cu diabet experimentează stări similare burnout-ului, spun specialiștii. Lupta permanentă pentru a ține boala sub control poate fi copleșitoare.

„Există un burnout al pacientului cu diabet zaharat. Este ca un job full time 7 din 7 trebuie să știi mereu ce mănânci, cât mănânci să ții cont cât ai dormit, cât sport ai făcut, cât ai mâncat înainte de sport. Este un job consumptiv dacă nu îl integrezi în viața ta” a mai spus asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Medicină.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea