VIDEO Boala inflamatorie digestivă, tot mai prezentă la copii.  Medic: A scăzut vârsta de diagnostic

Bolile inflamatorii digestive afectează sute de copii din țara noastră. Medicii atrag atenția că incidența acestui tip de afecțiuni a crescut foarte mult, iar vârstele la care sunt descoperite sunt tot mai mici.

„A fost o surpriză pentru noi în ultimii 2, 3 ani de zile să descoperim faptul că patologia de tip inflamatorie intestinală adică o afecțiune cronică a tubului digestiv, manifestată prin inflamație extrem de puternică, ulcerații, modificări de tranzit, vărsături, un fel de măcinare internă a organismului, cu punct de plecare intestinul, este ceva ce a explodat în ultimii ani. Ne-au copleșit pur și simplu aceste cazuri. Din păcate implicarea lor pe termen lung în viață este una de durată și ne găsim în fața faptului în care părinților va trebui să le spunem despre o afecțiune ce-i va purta toată viața pe acești copii” a declarat dr. Iulia Țincu, medic primar gastroenterologie pediatrică.

Creșterea numărului de cazuri a generat o scădere a vârstei de diagnostic. Astăzi, copii sub 10 ani sunt diagnosticați cu boală inflamatorie digestivă.

„Vârsta clasică de debut, o vârstă medie se găsea în mod clasic în jurul vârstei de 12-14 ani. Discutăm de populație preadolescentă. A scăzut vârsta aceasta de debut, discutăm de copii cu 7,8 sau 10 ani vârstă medie și prin implicarea genetică pentru că discutăm foarte mult în zona aceasta, există o entitate cu atât mai de speriat, pentru că ea se cheamă boală inflamatorie intestinală cu debut foarte precoce. Și aceștia sunt copii cărora le debutează această boală mai devreme de 6 sau 8 ani” a mai spus dr. Iulia Țincu.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes