Anturajul sau nevoia de socializare ne fac să aprindem o țigară. Fiecare țigară conține însă mii de substanțe chimice, unele dintre ele cu efect cancerigen. Totodată, devenim dependenți de ele din cauza nicotinei, o substanță care are asupra organismului nostru efect similar cu drogurile.
Sunt mii de substanțe chimice ascunse într-o țigară pe care noi le inhalăm de la primul fum. Mai grav este faptul că printre acestea se ascund și unele extrem de periculoase care ne expun riscului de a ne îmbolnăvi de cancer.
Dependența de fumat este însă dată de nicotină, substanță care ne determină să aprindem țigară după țigară. Medicii nu se feresc să recunoască faptul că nicotina acționează asupra noastră așa cum o fac drogurile.
„Țigara cred că are o compoziție complexă. Sunt peste 3000-5000 de elemente componente dintre care peste 60 sunt cu risc cancerigen. Dintre care benzopirenul este considerată cea mai agresivă substanță cancerigenă. Dacă ne gândim și la nicotină, ea este cea care determină acea dependență. Fumătorii simt lipsa plăcerii și atunci mai scot o țigară din pachet. Este necesar să ajungi la un numit prag al dependenței de nicotină. Odată cu înaintarea în vârstă, fumătorii mai simt nevoia să-și aprindă o țigară și tot așa. Este o dependență similară cu cea de heroină sau a cocainei” a explicat dr. Aida Andreea Fănică, medic specialist pneumologie, Centrul Medical Neolife Băneasa, invitată în emisiunea „Doctor Medika”.
Fumător activ vs. fumător pasiv
Fumătorul activ este persoana dependentă deja de fumat, care ihalează fumul emanat de la țigara pe care și-a aprins-o. Fumătorul pasiv este însă acea persoană care inhalează fumul provenit de la persoanele fumătoare din jurul său și odată cu fumul, această persoană introduce în plămâni și aerul expirat de ceilalți.
„Fumătorul activ este cel care inhalează fumul provenit de la țigara aprinsă. În schimb, fumătorul pasiv inhalează atât fumul reieșit prin aprinderea acelei țigări, dar și aerul pe care fumătorul din apropierea lui îl expiră. El este cumva bombardat din două poziții„ a mai spus a explicat dr. Aida Andreea Fănică, medic specialist pneumologie, Centrul Medical Neolife Băneasa.