Îndrăgostirea este o stare de intensă bucurie pe care o simțim atunci când considerăm că am găsit partenerul potrivit. Pentru ca relația să funcționeze însă pe termen lung avem nevoie să dezvoltăm un atașament de lungă durată.
Atașamentul de lungă durată reprezintă o etapă superioară momentului în care ne-am îndrăgostit și vine la pachet cu o serie de concesii pe care le vom face. Este acea stare în care acceptăm partenerii cu bune și cu rele.
„Dacă ar fi să vorbim metaforic, îndrăgostirea este ca un foc de artificii. E ceva intens, de scurtă durată, care ține puțin. Pe când atașamentul de lungă durată e ca un foc pe care îl faci în șemineu și îl întreții, pentru a hrăni iubirea. Important este ca această stare să fie reciprocă, este de fapt o alegere. Trebuie să alegem să ne atașăm și să acceptăm și părțile bune și părțile negative” a explicat în cadrul emisiunii „Doctor Medika” Raluca Ștefan, psiholog și psihoterapeut.
Fața nevăzută a dragostei
De cele mai multe ori se spune că dragostea este oarbă. Psihologii explică faptul că, într-adevăr, atunci când ne îndrăgostim nu observăm acele aspecte ale partenerului care, în timp, s-ar putea să nu ne mai placă.
„Îndrăgostirea, la început, ne face să ne punem o mască, e totul foarte frumos. Partenerii sunt perfecți și cu timpul se descoperă și părțile mai puțin perfecte. Acest atașament de lungă durată constă în a învăța să tolerezi imperfecțiunile și în a accepta și defectele partenerului și, practic, cu tot ce vine el la pachet” a mai spus, la „Doctor Medika”, Raluca Ștefan, psiholog și psihoterapeut.