Trombofilia reprezintă o condiție medicală care favorizează apariția trombozei, adică a coagulării excesive a sângelui. În multe cazuri, această condiție poate determina apariția accidentului vascular cerebral.
„Trombofiliile reprezintă acea condiție care favorizează sau care determină în anumite condiții apariția trombozei. Trombofiile sunt de două tipuri, genetice și dobândite. Cele ereditare nu sunt foarte multe. Despre trombofiliile dobândite care sunt importante și majoritatea țin de hematologie, aici avem un sindrom antifosfolipidic, care este o boală autoimună și foarte multe boli hematologice, patologii extrem de importante pentru domeniul hematologiei” susține dr. Daniel Coriu, medic primar hematolog, Doctor Habilitat în Medicină, șef Disciplină Hematologie Fundeni și Directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni.
Coagularea sângelui se produce și în momentul în care am suferit o rană care sângerează. În cazul pacienților cu trombofilie apare problema coagulării excesive a sângelui.
„Este un echilibru foarte fin între sângerare și tromboză. Un organism sănătos menține foarte bine această balanță. La pacientul cu trombofilie se înclină balanța spre hipercoagulabilitate, adică apare o tendință la tromboză”