VIDEO Cu mâncarea la psiholog. Ce este mâncatul emoțional și cum apare adicția alimentară?

Mâncatul este o consecință a senzației de foame. Sunt însă și situații în care, pentru a ne regla emoțiile, mergem la frigider și consumăm alimentele pe care le avem acolo. Mâncatul emoțional este o realitate și este tot mai prezent în viețile noastre.

„Când ne ducem spre mâncare nu ne mai întrebăm dacă într-adevăr mi-e foame? Sau poate e un motiv emoțional? Ne putem simți singuri, triști sau plictisiți. Mâncatul emoțional este prezent atât la femei cât și la bărbați” a declarat, la „Doctor Medika”, Anca Monica Puia, psiholog clinician și psihoterapeut.

Chiar dacă este asociat cu emoțiile negative, mâncatul emoțional poate apărea și atunci când trăim emoții pozitive. În acest caz, la finalul unei zile aglomerate, de exemplul, ne recompensăm cu o farfurie de mâncare.

„Mâncăm nu doar legat de emoțiile negative, ci poate să fie legat și de emoții pozitive, în sensul că mă recompensez. Am avut o i zi foarte grea, am muncit mult și merit să mănânc o prăjitură„ susține Anca Monica Puia, psiholog clinician și psihoterapeut.

Alimente care stimulează dopamina

Dopamina, un hormon responsabil de starea noastră de bine, se declanșează atunci când mâncăm emoțional. Creierul asociază anumite alimente, precum zahărul, sarea sau carbohidrații cu stimularea producției de dopamină.

„În general, sarea, zahărul, carbohidrații sunt alimentele care stimulează dopamina și atunci ne fac să ne simțim bine, să ne simțim plăcut și, în timp, creierul asociază mâncatul cu a te simți bine, cu o stare de calm” mai spune Anca Monica Puia, psiholog clinician și psihoterapeut.

Iar astfel de ajunge la adicția alimentară. Din dorința de a avea cât mai multă dopamină în organism, consumăm alimentele care stimulează acest hormon.

„Așa se ajunge la adicții. La dependența de ciocolată sau de zahăr, de sucurile cu zahăr. Am o mare nevoie să mănânc zahăr pentru că obișnuiesc să-mi reglez emoțiile în felul acesta. Pentru că eliberându-se dopamina, îmi reglez emoțiile” mai spune Anca Monica Puia, psiholog clinician și psihoterapeut.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea