(VIDEO) CUM S-A SCHIMBAT TABLOUL URGENȚELOR CARDIOLOGICE ÎN PANDEMIE? Pacienții, din ce în ce mai greu de salvat

Mulți dintre pacienții cu afecțiuni cardiovasculare cronice și-au ignorat afecțiunile, de la apariția pandemiei, și au amânat vizita la medicul specialist, de teama infecțiilor cu SARS-CoV-2. O greșeală care poate avea costuri mari, inclusiv riscul de deces, iar avertismentul medicilor este ca evaluarea de către medicii specialiști să aibă loc cât mai repede posibil, după ce restricțiile au fost eliminate, iar transmiterea coronavirusului s-a mai temperat.

Cardiacii sunt în grupa de risc major la infecția COVID-19, dar, pe de altă parte, riscuri majore, inclusiv cel de deces, sunt și în cazul în care tratamentele sunt abandonate sau acutizarea afecțiunilor este ignorată. Societățile de cardiologie și boli cardiovasculare sunt îngrijorate de statisticile care arată scăderi cu zeci de procente a numărului pacienților cu urgențe cardiovasculare, iar interpretarea corectă a acestor cifre este aceea că pacienții nu se prezintă la timp la medic. Monica Trofin Bănescu, medic specialist cardiolog, spune că sunt scăderi de până la 75 % a acestor urgențe medicale. Pe de altă parte, starea în care ajung pacienții, la camerele de gardă ale spitalelor, în urma crizelor cardiace, este din ce în ce mai gravă:

Și medicii chirurgi cardiovasculari observă complicații care sunt din ce în ce mai dificil de rezolvat prin intervenții chirurgicale. Sunt situații în care afecțiunile se acutizează din cauza întârzierii tratamentului corect, după cum a explicat, la emisiunea Telemedika, Lucian Dorobanțu, medic primar de chirurgie cardiovasculara :

Specialiștii spun că, în această perioadă, consultațiile trebuie reluate pentru că majoritatea unităților medicale și-au creat circuite securizate și au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Trei simptome care impun prezentarea cardiacului la medic

  • agravarea simptomelor precum: respirație îngreunată, imposibilitatea de a dormi noaptea;
  • durerea intensă în piept, care radiază în mandibulă, cu durata peste 30 de minute;
  • agravarea oboselii și a dispneei, la efort.
Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes