Tot mai prezent în școlile românești, fenomenul consumului de droguri pare tot mai greu de ținut sub control. Daniel David, ministrul Educației, a vorbit în cadrul emisiunii „Medika Antidrog” despre felul în care ar trebuie făcută prevenția consumului de droguri în rândul elevilor și ce actori sociali ar trebui să joace rolul principal din acest punct de vedere.
În viziunea actualului ministru Român al Educației ar trebuie să existe o colaborare strânsă între școală, autoritățile locale, organele judiciare și familiile elevilor pentru a putea ține piept fenomenului consumului de droguri în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor.
„În primul rând cred că este foarte important este să facem curățenie în jurul școlilor și universităților, astfel încât să nu fie droguri sau dealeri iar rolul principal revine Ministerului de Interne și, probabil, autorităților locale. Este foarte important ca profesorii, părinții, dar și alt personal care face parte din sistemul de educație, să fie antrenați pentru a putea detecta primele semne ale consumului de droguri și cred că lucrul acesta este fundamental pentru că, dacă vom detecta devreme, putem să avem intervenții mult mai eficiente” a declarat, la „Medika Antidrog”, Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.
Psihologii, rol important în prevenție
Pentru a ține sub control fenomenul consumului de droguri, este necesar ca școlile să dezvolte ample programe de prevenție. În opinia ministrului Educației, aceste programe ar trebui susține cu ajutorul psihologilor sau consilierilor școlari. Prin natura profesiei lor, acești specialiști pot corecta atitudini și pot să le arate elevilor alte valori morale și sociale pe care ar trebui să le aibă, astfel încât aceștia să nu devină victime ale consumului de droguri.
„Cred că este important să facem prevenție bazată pe dovezi în care să fie mai mulți specialiști din sănătate, psihologi, medici, asistenți medicali, dar, atenție, cred că rolul principal în prevenție ar trebui să fie coordonat de psihologi. Nu pentru că eu sunt psiholog, ci pentru că aici, în prevenție, îi învățăm pe oameni să-și controleze comportamentul. Modul în care îi învățăm să-și controleze atitudinile, factorii cognitivi, valorile pe care le au față de consumul de droguri este foarte important. De asemenea, este nevoie de medici care să explice mecanismele drogurilor și impactul asupra sănătății. Este nevoie și de asistenți sociali…” a explicat Daniel David, ministrul român al Educației și Cercetării.
Cum trebuie făcută prevenția?
Din perspectiva ministrului Educației, partea de prevenție a consumului de droguri trebuie realizată într-un mod riguros. Orice demers făcut neconform în zona prevenției ar putea vicia orice încercare de a-i determina pe elevi să nu consume droguri. Mai mult, Daniel David consideră faptul că este important ca personalul medical specializat să le explice elevilor și impactul negativ pe care drogurile îl au asupra sănătății.
„Prevenția trebuie făcută serios. Dacă ne apucăm să facem prevenție, pur și simplu așa s-o bifăm, ea devin ineficientă. Mai mult, trebuie să asigurăm accesul la servicii bazate pe dovezi pentru cei care sunt deja dependenți. Rolul revine tratamentului medicamentos, iar psihoterapia vine ca o intervenție complementară. Ele trebuie să vină la pachet” mai spune Daniel David, ministrul Educației.