Din cauza igienei orale precare și a faptului că nu merg suficient de des la stomatolog, tot mai mulți români se confruntă cu parodontoza, o boală care practic ne lasă fără dinți.
„Conform studiilor, boala pardondotală este pe locul 2 ca incidență la nivel internațional, după bolile cardiovasculare. Ce înseamnă această boală? Este o afecțiune care interesează țesuturile care ne susțin dinții, adică osul și gingia. Dintele în sine ca și organ nu are neapărat o problemă, problema în sine este suportul. Atunci când osul și gingia nu mai sunt sănătoase, putem să pierdem dintele” a declarat, la „Doctor Medika”, Dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics.
Oricine poate face parodontoza
Deși se consideră a fi o boală specifică persoanelor în vârstă, parodontoza poate fi diagnosticată și la vârste tinere. Chiar și tinerii de 18 ani pot suferi de boală parodontală.
„Din punct de vedere al vârstei este un mit faptul că boala parodontală poate să apară la vârstnici. Vorbim despre cazuri tot mai dese de tineri. Cel mai tânăr pacient al meu avea 18 ani când l-am tratat. Boala parodontală poate să se declanșeze la orice vârstă„ a mai spus Dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics.
Factorii de risc ai parodontozei
Mai bine de jumătate din cazurile de boală parodontală au ca factor de risc moștenirea genetică. Sunt însă și alți factori de risc precum fumatul sau igiena orală precară.
„80% dintre cazurile care sunt diagnosticate cu boală parodontală au ca punct de plecare ereditate. Părinți sau bunici care au avut această afecțiune și au transmis-o genetic. Totodată mai avem categoria de pacienți fumători. Știm cu toții că fumatul influențează negativ tot ce înseamnă organism, mai cu seamă cavitatea orală, pentru că reduce vascularizația sângelui și atunci bineînțeles că lucrurile se accentuează” a mai spus Dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics.