VIDEO Scorul Apgar, prima notă a copilului. Care este importanța sa?

Scorul Apgar reprezintă un mecanism de verificare a stării de sănătate a copilului, imediat după primul minut al nașterii sale. Această evaluare este necesară și importantă pentru că pe baza ei se stabilește starea de sănătate a copilului.

Numele de „Apgar” al acestei evaluări vine de la Virginia Apgar, medic anestezist la Spitalul Presbyterian din New York. Medicul a creat acest scor în anul 1952, pentru a evalua efectele anesteziei obstetricale asupra bebelușului. Astăzi, evaluarea medicului Virgina Apgar este utilizată pentru a determina starea de sănătate a copilului, imediat după nașterea sa.

Parametrii de care țin cont medicii în timpul evaluării sunt destul de elaborați și evidențiază toate aspectele stării de sănătate a copilului nou născut. De altfel, scorul Apgar este și o metodă de prevenție a mortalității infantile.

„Dacă vorbim de evaluarea inițială, din primul moment de viață, din sala de naștere. Acela este un examen complex și de aceea cei care fac asta au o ramură a medicinei dedicată lor, se cheamă neonatologia. Chiar dacă pare că durează 15-20 de minute, acel examen stabilirea modului în care copilul se adaptează la viață și detectarea eventualelor probleme. Nota aceea nu este un punctaj pe un tabel de frumusețe, ci este o notă foarte importantă pentru fiecare bebeluș” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Daniela Dobrițoiu, medic primar chirurgie pediatrică, Ponderas Academic Hospital – Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Ce evaluează medicii prin scorul Apgar

Aspectele pe care medicii le urmăresc prin evaluarea Apgar sunt laborioase și vizează felul în care funcționează corpul copilului nou născut. Este analizată respirația, culoarea pielii sau, de asemenea, dacă inima bate corect.

„Se evaluează foarte multe lucruri de la aspectul general, la culoarea pielii, la cum se instalează respirația, la parametrii care pot fi măsurabili, de exemplu tensiunea arterială, ritmul respirației, bătăile inimii.  Toate acestea au câte o rubrică în acel scor, care în final vor da acea notă, cunoscută și sub numele de scor Upgar. Se evaluează, de asemenea, permeabilitatea orificiilor importante, precum cavitatea bucală, a nasului și a orificiului de la nivelul perineului care și el este foarte important. Se evaluează toracele, abdomenul, membrele să fie complete și simetrice. Inclusiv organele genitale se evaluează. Și se evaluează și reactivitatea copilului. Copilul trebuie să fie reactiv, să fie tonic, pentru a se adapta mai ușor la viața externă” a mai spus dr. Daniela Dobrițoiu, medic primar chirurgie pediatrică, Ponderas Academic Hospital – Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea