Foarte multe femei însărcinate preferă să-și administreze suplimente alimentare. Medicii nu recomandă astfel de produse fără o indicație de specialitate, pentru că excesul de vitamine și minerale poate afecta dezvoltarea copilului și, implicit, sănătatea mamei.
De foarte multe ori, viitoarele mame achiziționează singure suplimentele alimentare, la recomandarea altor mame sau pentru că au auzit despre ele în cerurile de prietene. Acest comportament este interzis de medici. De
„Ce nu recomand, vis a vis de suplimentele alimentare, am foarte multe gravide care vin la cabinet cu suplimente deja cumpărate. Ce au auzit, suplimente care vin în sute de tablete, care nu sunt recomandate” a explica, la „Doctor Medika”, dr. Laura Dumitrași, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în ecografie morfofetală, Clinica Nativia, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.
Cum trebuie administrate corect vitaminele?
Administrarea vitaminelor și mineralelor în sarcină se face doar în baza unei recomandări medicale și doar dacă este necesar. În caz contrar, nu este necesară utilizarea acestor produse farmaceutice.
„Noi recomandăm vitamine pe trimestre de sarcină. Există vitamine pe piață sub diverse formule, sub diverse nume, pentru toate buzunarele. Pentru că sunt unele mame care nu își permit tot felul de produse. Noi le recomandăm pe trimestre de sarcină. Important să facem un prim set de analize să vedem ce lipsește. Lipsește vitamina B12, lipsește vitamina D, în ce doză putem să dăm toate aceste vitamine? Pentru că există și exces, iar excesul poate afecta organismul. În cazul vitaminei B12, de exemplu, poate cădea părul, poate apărea uscăciunea tegumentului” a mai spus, la „Doctor Medika”, dr. Laura Dumitrași, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în ecografie morfofetală, Clinica Nativia, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.