Anervrimsul aortic poate fi tratat atât minim invaviz, cât și prin metodele clasice de chirurgie. Tehnologia a evoluat foarte mult în zilele noastre, astfel încât, cu ajutorul unor dispozitive minuscule, medicii pot intra direct în interiorul aortei și rezolva problema pe care o generează anevrismul.
„Există două tipuri mari de tratament. Tratament endovascular și tratament clasic, chjirurgical. Din ce în ce mai mult, apar tehnici endovasculare, prin care anevrismul se corectează cu ajutorul unor dispozitive introduse în artere, printr-un abord minim, de exemplu la nivel femural. Sunt un fel de stenturi dar care sunt acoperite de un material impermeabil și care sunt expandate și duse în locul în care trebuie tratat anevrismul, se desfac printr-un mecanism manipulat din exterior și refac practic diametrul normal al vasului. Refăcând diametrul normal al vasului, avem anevrismul care rămâne în exterior, dar nu mai e supus forțelor care îl determină să crească” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, supraspecializat în chirurgia anevrismelor.
Chirurgia clasică, o opțiune terapeutică
Utilizarea tratamentului endovascular este eficientă în cazul care anverismul aortic nu afectează ramuri importante ale aortei. Există riscul ca endoprotezele utilizate să acopere respectivele ramuri, iar astfel să apară un eșec terapeutic. În astfel de cazuri, se utilizează chirurgia clasică pentru tratament.
„Endoproteza trebuie se adresează segmentelor de aortă care nu au ramuri importante. Pentru că aceste endoproteze pot să acopere ramurile importante și să rezulte defecte care pot fi chiar incompatibile cu viața. Și atunci tratamentul în cazul acesta este rezervat chirurgiei clasice” a mai spus dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, supraspecializat în chirurgia anevrismelor.