VIDEO Trombectomia, procedura medicală care salvează vieți. România duce lipsă de specialiști

Trombectomia este o procedură medicală prin intermediul căreia cheagurile de sânge pot fi îndepărtate cu ajutorul radiologiei intervenționale. Metoda este folosită în cazul accidentelor vasculare cerebrală în câteva spitale din țara noastră. România are însă nevoie de mai mulți speciali pregătiți pentru acest tip de intervenție medicală.

„Trombectomia a început în România prin 2011-2012. Dar primul program de formare a început în 2019, când am format prima generație, 24-25 de oameni, care au căpătat dreptul de a lucra în radiologia intervențională. Acesta a fost marele pas pe care l-am făcut atunci cu Societatea și cu sprijinul Ministerului Sănătății, cu sprijinul Camerei Deputaților, cu Comisia de Sănătate” a declarat , prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar de Radiologie și Imagistică Medicală, director medical în cadrul Clicilor Medima.

Pentru a crește numărul intervențiilor de acest tip și pentru a salva mai multe vieți, spitalele din țara noastră au nevoie de mai mulți specialiști care pot să efectueze această metodă terapeutică.

„Pacienții care au nevoie de trombectomie trebuie îndrumați într-un centru unde se poate face această intervenție. Din fericire, în câteva centre, suntem capabili, 24 de ore din 24, să acoperim și necesarul. Aici este marea problemă, resursa umană. Ne-ar trebui cam 80-82 de oameni pregătiți pentru trombectomii. În momentul de față lucrează aproximativ 30-32 de specialiști” a mai spus , prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar de Radiologie și Imagistică Medicală, director medical în cadrul Clicilor Medima.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes